Βενιζέλος: Όχι σε νέα μέτρα

Για τις προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τις πρωτοβουλίες του κόμματος για την «κεντροαριστερά της ευθύνης» ενόψει και των ευρωεκλογών και των…

αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για τις διαδικασίες γύρω από την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, στις οποίες η κυβερνητική γραμμή είναι αφενός ««όχι» νέα δημοσιονομικά μέτρα», κάτι που «το λέμε και το εννοούμε και είναι θεμέλιο και της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ», και αφετέρου «χωρίς αμφιθυμίες «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, που κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η φράση «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα» δεν συνδέεται μόνο με μισθούς και συντάξεις, αλλά και γενικότερα με το οικονομικό κλίμα και το επίπεδο ζωής.

Σημείωσε δε πως το ΠΑΣΟΚ προωθεί ενδοκυβερνητικά συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο και τον πιο δίκαιο τρόπο και να αποκαθίστανται αδικίες όπου υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για παρεμβάσεις και στα ζητήματα φορολογίας ώστε να διατηρηθεί το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και της κοινής λογικής.

«Μια μεγάλη εκκρεμότητα είναι η εξειδίκευση της φορολογίας ακινήτων», είπε και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πολύ μεγάλη κριτική για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι «εμείς θέλουμε να γίνει κάτι καλύτερο και δικαιότερο από αυτό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε το 2011».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι στη «σύντομη αλλά ουσιαστική» συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε ότι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα δοθεί στη δημοσιότητα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου, «τώρα που έχουμε μια εικόνα για το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και άρα έχουμε μια εικόνα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε». Υπογράμμισε ότι θέλει η προγραμματική συμφωνία να είναι το κείμενο «που δίνει την προοπτική στη χώρα, που δείχνει το φως μετά το τούνελ».

Αναφερθείς στο θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύουν όσα είπε στο συνέδριο της 3ης και 4ης Σεπτέμβρη και ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην εφαρμογή τους. «Είμαστε έτοιμοι, με απόλυτο σεβασμό και ισοτιμία, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους ενταγμένο στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην κεντροαριστερά της ευθύνης». Τόνισε, πάντως, πως «αν κάποιος ορίζει την κεντροαριστερά ως την παράταξη που ανήκει στο αμντιμνημοναικό ή αντικυβερνητικό στρατόπεδο, φυσικά έχουμε ριζική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ορισμούς».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από το ΠΣ εξουσιοδότηση να στείλει σήμερα επιστολή στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) με την οποία να συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του SPD για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρέπει να προταθεί από έξι κόμματα – μέλη του ΕΣΚ και θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να ήταν ένα από αυτά», είπε.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΚΟ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, τον Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνας Ράπτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλίες σε σχέση με την «κεντροαριστερά της ευθύνης» και τόνισε ότι το Κίνημα ζητά από όλους που αυτοαναγνωρίζονται μέσα σε αυτό το φάσμα να παίξουν ενεργό ρόλο τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές. «Να προετοιμάσουμε μαζί την ελληνική πλατφόρμα για την Ευρώπη και την ελληνική πλατφόρμα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα από τα χρώμα του ΕΣΚ» και έκανε λόγο για δημοκρατική διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Επιπλέον, ζήτησε να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το ποιο όργανο θα επιλέξει τελικά το πού θα δοθούν οι ελληνικές ψήφοι στο εκλογικό συνέδριο του ΕΣΚ για την οριστική επιλογή του υποψηφίου, εάν υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι πέραν του Μ. Σουλτς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε εθνική διάσκεψη για τις ευρωπαϊκές εκλογές στην οποία θα μετέχουν τα αρμόδια όργανα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά που θα είναι «μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα απηχεί την αντίληψή μας για την κεντροαριστερά της ευθύνης».

enikos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *