Δεσμευτική απόφαση για τα χημικά της Συρίας ζήτησε ο Μπαν Γκι-μουν

Ο γ.γ. Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να υιοθετηθεί άμεσα μια δεσμευτική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα χημικά όπλα της Συρίας Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα «όλες τις χώρες» να …

σταματήσουν να τροφοδοτούν «την αιματοχυσία» στη Συρία και να τερματίσουν τις παραδόσεις όπλων σε όλες τις πλευρές.

Ο Μπαν ζήτησε επίσης να υιοθετηθεί άμεσα μια δεσμευτική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. «Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας κατά την έναρξη της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η απάντηση στην ειδεχθή χρήση χημικών όπλων οδήγησε σε ένα διπλωματικό άλμα, πρώτο βήμα ενότητας εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε ο Μπαν.

«Η στρατιωτική νίκη είναι μια ψευδαίσθηση. Η μόνη απάντηση είναι μια πολιτική συμφωνία», υπογράμμισε ο Μπαν ενώπιον των ηγετών περισσότερων από 130 κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. «Κάνω έκκληση στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και κάνω έκκληση σε όλους εσάς (που βρίσκεστε) στην αίθουσα αυτή και έχετε επιρροή πάνω τους, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η (διεθνής ειρηνευτική σύνοδος) Γενεύη 2».

Στην ομιλία του ο Μπαν σημείωσε εξάλλου ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για να επιτύχουν στόχους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια εποχή θαυμάσιων ευκαιριών», είπε ο γενικός γραμματέας. «Η γενιά μας μπορεί να εξαφανίσει την φτώχεια από τον κόσμο».

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να μάθουν τι κάνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια ως τον τερματισμό συρράξεων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *