Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θέλει να δημιουργήσει ένα “Αραβικό ΝΑΤΟ”

Ακόμα ένα βήμα στην ισχυροποίηση της Αιγύπτου ως ηγέτιδα δύναμη των αραβικών χωρών θέλει να κάνει ο πρόεδρος της χώρας Στρατάρχης Σίσι με την δημιουργία ενό “αραβικού ΝΑΤΟ”.

Ο Πρόεδρος  της  Αιγύπτου, στρατάρχης  Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, κάλεσε πρόσφατα   την διεθνή κοινότητα σχετικά με την ανάγκη μιας  άμεσης  στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη, κλήση η οποία έχει μείνει προς το παρόν αναπάντητη  . Στην συνέχεια ο Σίσι έβαλε στο « τραπέζι» την ακόλουθη ιδέα, « Πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με την άμεση συμμετοχή  «Αραβικού κοινού συνασπισμού  Ενόπλων Δυνάμεων». Δηλαδή  συμμετοχή εθελοντικά χωρών του Αραβικού κόσμου, με άμεση προτεραιότητα των χωρών   που έχουν δημιουργήσει το αποκαλούμενο « Αραβικό ΝΑΤΟ», αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα politinform.su .

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την δημιουργία ενός «Αραβικού ΝΑΤΟ», έχουμε καταρχήν  μια συμφωνία αμοιβαίας προστασίας, χωρίς την ύπαρξη μηχανισμού  στρατιωτικής ενεργοποίησης, προς το παρόν. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των αραβικών  χωρών έρχεται στην επιφάνεια μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κάθε αραβική χώρα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη πολιτική  στάση προς την δύση, και στην διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης σε σχέση με τα  άλλα αραβικά κράτη, αυτό παίζει  πρωτεύοντα ρόλο.

 Επιπλέον, όλες οι αραβικές χώρες, χωρίς εξαίρεση εξαρτώνται  από τις εισαγωγές όπλων τόσο από την Ανατολή , όσο και από την δύση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η τρομοκρατία ή η απειλή της τρομοκρατίας , η οποία απειλεί όλες τις αραβικές χώρες, αλλά ο τρόπος που θα ενεργήσει η  κάθε κυβέρνηση, ενέχει μια διαφορετική  αντίληψη για την κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά . Υπό τις συνθήκες αυτές, η δημιουργία ενιαίων Αραβικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι, προς το παρόν  «προβληματική».

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ,  αντιμάχεται την «Μουσουλμανική Αδελφότητα», όπως και κάθε εξτρεμιστική ομάδα που συνδέεται με την Υεμένη, την Συρία, συμπεριλαμβανομένης της  παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς, οι οποίες εμπίπτουν στον ορισμό των «τρομοκρατών». Αλλά αυτή η άποψη δεν γίνεται αποδεκτή από όλα τα αραβικά καθεστώτα.

Επιπλέον, χώρες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αποκαλούμενης  «Αραβίας»  είναι ήδη μέλη της διεθνούς συμμαχίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέρος του ίδιου του ίδιου συνασπισμού είναι και η Αίγυπτος, στον τομέα της «παροχής υποστήριξης εφοδιασμού και των πληροφοριών».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *