ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα τείχη στη χώρα μας τα υψώνουμε μόνοι μας, με τις πράξεις και τα λόγια μας σε θέματα που αφορούν την πολιτική και την οικονομία…
Στην οικονομική διπλωματία τα δεδομένα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά και αυτό αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως. Το ποσοστό του 0,1% που αντιστοιχεί στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2014 αντικατοπτρίζει από μόνο του το βάθος και το εύρος της παθογένειας στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και διπλωματίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στα 27,178 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές το 2014, καταγράφοντας μείωση 1,4% έναντι του 2013. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η συνολική αξία των εξαγωγών σημείωσε οριακή αύξηση 0,1%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Δεκέμβριο του 2014 διαμορφώθηκε στα 1,778 εκατ. ευρώ (2,169 εκατ. δολάρια) έναντι 1,401 εκατ. ευρώ (1,897 εκατ. δολάρια) τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σημειώνοντας άνοδο 26,9%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 204,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21,4%.

Στην περίοδο της κρίσης 2009-2014 οι ελληνικές εξαγωγές έσωσαν πολλούς. Σύμφωνα με στοιχεία από τους έλληνες εξαγωγείς, η μεγάλη άνοδος των ελληνικών εξαγωγών μέσα στην οικονομική ύφεση σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εμφανίστηκαν νέες αγορές στους βασικούς εταίρους της χώρας μας, όπως το Γιβραλτάρ, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Σιγκαπούρη, ενώ αγορές, όπως η Τουρκία, αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγικών μας εταίρων.

Κυρίως από τα μέσα του 2011 και μετά οι συνθήκες αντιστρέφονται και η ΕΕ παύει να αποτελεί τον βασικότερο εμπορικό μας εταίρο. Στο διάστημα 2009-2013 ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές μας στο Μεξικό και στη Σαουδική Αραβία, μια τάση η οποία διατηρείται και για το 2014. Ωστόσο πρόκειται για αγορές που ακόμα αποσπούν πολύ μικρό μερίδιο στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές. Αντίθετα, στην αναπτυσσόμενη Ινδία οι εξαγωγές μας μειώθηκαν συνολικά κατά 24% στο διάστημα 2009-2013, μια τάση η οποία συνεχίζεται και το 2014.

Πλην των πετρελαιεοιδών, μέσα στην κρίση ενισχύθηκαν σημαντικά οι βιομηχανικές εξαγωγές της χώρας μας σε μηχ/κο εξοπλισμό, καθώς και τα χημικά-πλαστικά, τα μέταλλα και τα μη μεταλλικά ορυκτά. Από τα τρόφιμα, δυναμικά κινήθηκαν οι παραδοσιακά ελληνικοί εξαγωγικοί κλάδοι των παρασκευασμένων λαχανικών και φρούτων, με παγκόσμια εξαγωγική πρωτιά της κονσέρβας ροδάκινου, των νωπών καρπών και φρούτων και του ελαιολάδου. Το έδαφος που κέρδισαν τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα μέσα στην κρίση υποχώρησε το 2014, αφού στους περισσότερους κλάδους, πλην των χημικών-πλαστικών και των φαρμακευτικών καταγράφεται έντονα πτωτική τάση, με μεγαλύτερη στο ελληνικό ελαιόλαδο (πτώση ζήτησης κατά 87% από την Ιταλία που είναι και ο βασικότερος εταίρος μας στον κλάδο). Με βάση την διαχρονική πορεία των ελληνικών εξαγωγών σε 5 βασικούς κλάδους και των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών εισαγωγών με αφετηρία το α’ τρίμηνο 2009 διαπιστώνεται ότι σε όλους τους κλάδους οι ελληνικές εξαγωγές κινήθηκαν γρηγορότερα της ζήτησης της ΕΕ, ιδιαίτερα στους κλάδους των νωπών και παρ/νων λαχανικών και φρούτων. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, η κόπωση των δυναμικών αυτών κλάδων είναι εμφανής και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων και προβλημάτων, με μεγαλύτερο όλων αυτόν της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Από το 2009 μέχρι και το 2013 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 57%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10%, το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 44%.Η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ το 2013 αντιστοιχούσε στο 15,2%. Από το πρώτο εξάμηνο του 2014 άρχισε η πτώση η οποία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2014 οπότε τα τείχη άρχισαν να υψώνονται και πάλι. Ο αρχικός ενθουσιασμός και η σκληρή προσπάθεια χάθηκαν στις πολυσέλιδες πολιτικές αναλύσεις και αναφορές, στα σχέδια επί χάρτου, στις επερωτήσεις βουλευτών για καλό σκοπό, στην πολιτική αστάθεια, στην αβεβαιότητα και την αδυναμία χάραξης παραγωγικής δημιουργικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό κανένα πρόγραμμα γέφυρα δεν γεφυρώνει το χάσμα που δημιουργούν τα λάθη εκείνων που διοικούν χωρίς να έχουν γνώση του τι λένε και τι πράττουν.

thedayaftergr.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *