Ο πόλεμος στην Μ.Ανατολή από τα μάτια ενός Σύριου

Συνέντευξη Τελάλη στη Συρία

Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί η Μέση Ανατολή δεν έχει μάθει τίποτα από την τελευταία δεκαετία αναφέρει μεταξύ των άλλων Σύριος κάτοικος, σε αποκλειστική συνέντευξη στον ‘Τ’…
Πως ήταν η κατάσταση στην Συρία πριν από ένα χρόνο;

Πριν από ένα χρόνο τα πράγματα δεν ήταν τόσο βάναυσα όπως είναι τώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ζούσαμε ειρηνικά. Αντιθέτως, αντιμετωπίζαμε αρκετά συχνά, παρόμοιες καταστάσεις με τις σημερινές.

Έχει το μέρος όπου μένεις μεγάλο ποσοστό μεταναστών; Και αν ναι, έχει αυτό επίπτωση στη καθημερινότητά σου;

Υπάρχουν πολλοί μετανάστες και αυτό δεν είναι καθόλου ασφαλές, καθώς δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι απεγνωσμένους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα. Φοβάμαι ότι μπορεί να με σκοτώσουν, να με κλέψουν ή να με τραυματίσουν και μετά να εξαφανιστούν. Έχουν χάσει τις οικογένειες και τα σπίτια τους οπότε δεν φοβούνται να ρισκάρουν να τραυματιστούν.

Ποια θρησκεία έχει το μεγαλύτερο κοινό; Υπάρχει φανατισμός εξαιτίας της θρησκείας;


Σίγουρα οι ισλαμιστές κυριαρχούν στη Συρία και ναι υπάρχει φανατισμός στο επίπεδο που η θρησκεία παρεμβαίνει στο νόμο του κράτους.

Πότε άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν;
Τα πράγματα δεν άλλαξαν ποτέ, απλά αποκαλύφτηκαν προβλήματα που προϋπήρχαν από την περίοδο που κυβερνούσε ο πατέρας του Ασάντ.

Θεωρείς σωστή και δίκαιη μία ενδεχόμενη επέμβαση των Δυτικών στη Συρία;

Είναι δίκαιη επειδή, ευτυχώς ή δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά δεν είναι σωστή, επειδή δεν ανακατεύονται για καλό αλλά για να την καταστρέψουν και άλλο.

Θεωρείς πως η χώρα σου βρέθηκε στο στόχαστρο;
Αναμφισβήτητα και μας είχαν στο στόχαστρο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το να κρύβεις τα στίγματα, τα σχέδια και το να παροπλιστείς απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε όλα είχαν σχεδιαστεί πριν καιρό. Πιστεύω ότι οι αντικαθεστωτικοί το είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό, και μάλιστα πριν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ποια είναι η γενικότερη άποψη των Σύριων για τις παρακάτω χώρες – ηπείρους: ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιράν, Τουρκία.

Η Ρωσία προσποιείται ότι μας υποστηρίζει, αλλά έχει δικά της συμφέροντα. Αν συμβεί οτιδήποτε δεν θα υπερασπιστεί κανέναν, για να μην έχει απώλειες και θα απομακρυνθεί. Η Ευρώπη και η Τουρκία θα πάει με τα νερά της ΗΠΑ, αν αυτή βαρέσει θα συμφωνήσουν, αν όχι θα περιμένουν κάτι άλλο για να τους διασκεδάσει. Το Ιράν είναι πραγματικά πιστό, έχοντας υπόψιν ότι η Συρία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του αλλά και σε άλλους τομείς, οπότε πιστεύω ότι είναι 100% πιστό στη Συρία.

Ποια είναι η αντίδραση των πολιτών; Βγαίνουν από τα σπίτια τους; Ή φοβούνται;
Βγαίνουν παρόλο που φοβούνται, επειδή υπάρχει πόλεμος, αλλά εφόσον ζουν σε πόλεμο την τελευταία δεκαετία πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει εύκολα, άρα πρέπει είτε να μάθουν να ζουν με αυτό ή να πεθάνουν. (Πολύ λυπηρό και θλιβερό, αλλά πραγματικό)

Πιστεύεις ότι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η Συριακή κυβέρνηση και αν όχι τι φταίει;
Όχι, δεν θεωρώ τη Συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη, στην πραγματικότητα η χώρα είναι σπουδαία, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, των νόμων της και της επονομαζόμενης “δικτατορίας”, η οποία δεν είναι πολύ κακή, γιατί οι Ισλαμιστές παίρνουν αυτό που θέλουν. Οι Χριστιανοί είναι προστατευμένοι, τα σχολεία και τα σπίτια καλύπτονται από την πολιτεία, και όλα τους προσφέρονται με αντάλλαγμα να αφήσουν αυτόν που κυβερνά να κυβερνήσει. Το φταίξιμο είναι στην ηλίθια πίστη των ανθρώπων ότι μπορούν να επιτύχουν πραγματικά την δημοκρατία.

Πως νομίζεις ότι οι γειτονικές χώρες θα αντιμετωπίσουν τα ραγδαία κύματα προσφύγων, αν ξεσπάσει πόλεμος;
Η χώρα μου είναι “μπουρδέλο” αλλά οι γειτονικές χώρες θα προσφέρουν βοήθεια και τελικά οι πρόσφυγες θα βρουν ένα μέρος να μείνουν, όπως οι Λιβανέζοι έκαναν στην Συρία και στον προηγούμενο πόλεμο.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;
Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί η Μέση Ανατολή δεν έχει μάθει τίποτα από την τελευταία δεκαετία και δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να υπάρχει Συρία, καθώς όλοι φεύγουν για δουλειά στο εξωτερικό.

telalhs.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *