Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις μίζες στα εξοπλιστικά – Σήμερα η απόφαση για Ευσταθίου, απολογείται ο Παπαχρήστος

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή απολογία του 83χρονου εμπόρου όπλων στον ανακριτή κατά τη Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, τις δικές του εξηγήσεις…

δίνει σήμερα στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας.

Το όνομα του Παπαχρήστου ανέφερε στην απολογία του, ο προφυλακισμένος πλέον πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο συγκατηγορούμενος του τον δωροδόκησε με 750.000 ευρώ για την προμήθεια ενός εξοπλιστικού συστήματος.

Στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι στα μέσα του 2000 ο κ. Παπαχρήστος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000, του έδωσε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Για το πρόγραμμα των γερμανικών πυροβόλων που υπεγράφη το 2001 και κόστισε στο Δημόσιο 190,1 εκατ. ευρώ ο κ. Κάντας πήρε μίζα 750.000 ευρώ.

 Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών είπε στην απολογία του ότι η KMW έδωσε μίζες που ανέρχονταν στο 0,5% της σύμβασης των αυτοκινούμενων πυροβόλων, συνολικά δηλαδή 9,5 εκατ.ευρώ από τα οποία οι 750.000 ευρώ πήγαν στον κ. Κάντα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αντικατέστησε το συνήγορο του Α. Παπαντωνίου ο οποίος είχε δηλώσει πως ο Δ. Παπαχρήστος θα συνεργαστεί με τις αρχές γνωστοποιώντας παράλληλα ότι πάσχει από αμνησία και θα πει όσα θυμάται.

 Τώρα από τη σημερινή απολογία του θα φανεί αν η αλλαγή υπερασπιστή μεταφράζεται και σε αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής, δηλαδή αν ο κατηγορούμενος ξαναβρήκε… τη μνήμη του.
Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του Πάνου Ευσταθίου

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη του 83χρονου αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας ΑΤΛΑΣ Πάνου Ευσταθίου, ο οποίος διακομίσθηκε χθες στο νοσοκομείο έπειτα από την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 Δέκα πρόσωπα, που δωροδόκησε ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, κατονόμασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο κατηγορούμενος Πάνος Ευσταθίου. Πρόκειται, στο σύνολό τους, για μέλη επιτροπών που χειρίστηκαν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να κατονόμασε στην απολογία του τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, όπως και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δωροδοκήθηκαν.

 Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τρεις Γερμανούς, στελέχη της Atlas, που μοίραζαν τις μίζες, ενώ φέρεται ακόμη να έχει κατονομάσει και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα, προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ και κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος δεν αναφέρθηκε σε δωροδοκία του Γιάννη Σμπώκου και του Άκη Τσοχατζόπουλου από τον ίδιο, ούτε όμως και του Γιάννου Παπαντωνίου, για τον οποίο φέρεται να δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον ανακριτή.

 Ακόμη, ο Π. Ευσταθίου, στην απολογία του, κατονόμασε ως εκβιαστή τον συγκατηγορούμενό του και προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, λέγοντας ότι αυτός ήταν εκείνος που του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας δύο οπλικών συστημάτων -Asrad και γερμανικά υποβρύχια.

 Ο Π. Ευσταθίου φέρεται επίσης να ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους τριών εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό μαύρου χρήματος, που διένειμε ως δωροδοκία σε διάφορα πρόσωπα, ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

 Πολλές φορές, πάντως, κατά την απολογία του, δημιουργήθηκε εκνευρισμός, με τον ανακριτή να επιμένει και να ζητάει από τον κατηγορούμενο να κατονομάσει όλα τα πρόσωπα, από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δωροδόκησε.

 Ακόμη, ο κ. Ευσταθίου φέρεται να συναίνεσε στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών και, γενικότερα, εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές.

 Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή και τον εισαγγελέα για το αν ο 83χρονος επιχειρηματίας θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Κατά πληροφορίες ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του κ. Ευσταθίου, ενώ ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *