Να δώσω κι ένα βοήθημα..

Γράφει η Στεφανία

Για να καταφέρω να με ψήσω -συνθλίβοντας το οποιοδήποτε κόστος- να πολεμήσω τον εχθρό, φέρνω στο νου τους προγόνους μου.

Άπειρες ιστορίες έχουμε ως παρακαταθήκη, αυτή είναι μία που χάραξε την καρδιά μου.

Πώς στα Σφακιά τον πόλεμο, τον…..
κάνουν πεντοζάλι.

Η χορογραφία του φτιάχτηκε στην προπαρασκευή της επαναστάσεως. Ο πρωτεργάτης τότε της επαναστάσεως καλεί με επιστολή έναν βιολάτορα «φίλε, σε προσκαλώ την τάδε του μηνός στην Ανώπολη να μας παίξεις τον Πέμπτο Ζάλο». Όλο αυτό ήταν ένα παιχνίδι για να μην καταλάβει ο εχθρός ότι ετοίμαζαν την επανάσταση. Στην συγκέντρωση που έγινε για να αποφασίσουν και να ενημερώσει για τον ξεσηκωμό των Σφακιανών εναντίων των Τούρκων, κάλεσε τον βιολάτορα και του ανέθεσε να φτιάξει έναν χορό. Κι επιάσανε το χορό οι δώδεκα πρωτεργάτες. Εκεί εχορεύτηκε πρώτη φορά το πεντοζάλι.

Τους κορόιδεψαν οι Ρώσοι, δεν φάνηκε κανείς. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, άσχετα από το αποτέλεσμα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, δικαιωθήκαν οι Κασσάνδρες.

Αυτός εθυσιάστηκε, σκέψου ότι τον εγδράρανε και δεν εμίλησε. Ζωντανό τον εγδάρανε. Του βγάλαν τις λουρίδες και δεν εμίλησε καθόλου. Να πει ωφ. Και για δε τον αδελφό του, ήταν πέρα πέρα και τον εκοίταζε, κι εκιά την πάτησε ο αδελφός του, τρελάθηκε. Αυτός όμως δεν εμίλησε καθόλου, να πει αχ μια φορά.

Κρήτη λεβεντογέννα

Οι πρόγονοί σου στάθηκαν ευθυτενείς μπρος στον εχθρό και υπέστησαν ό,τι βασανιστήριο έχει μέχρι σήμερα εφευρεθεί, χωρίς να βγάλουν ούτε ένα αχ. Κι αυτό το έκαναν για να είσαι ΕΣΥ (ο Έλληνας δεν παλεύει για τον ίδιο, αλλά για τις επόμενες γενιές) Ελεύθερος.

Βρες τώρα δικαιολογίες!!! Έναν σημαντικό λόγο που εσύ δεν μπορείς…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *