Αρσενικό στο νερό στην Καβάλα … για την προστασία της υγείας των κατοίκων!

Μόνο προσωρινή μπορεί να θεωρηθεί, για την προστασία της υγείας των κατοίκων, η λύση εγκατάστασης φίλτρων κατακράτησης του αρσενικού που ανιχνεύτηκε στο υδρευτικό δίκτυο της Νικήσιανης στο Νομό Καβάλας, όπως ξεκαθαρίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και όπως σημειώνεται, για την οριστική επίλυση του προβλήματος θα έπρεπε ο Δήμος Παγγαίου να ωριμάσει τεχνική μελέτη αξιοποίησης και….
μεταφοράς νερού στις υπάρχουσες δεξαμενές του νερού, υφιστάμενης γεώτρησης με νερό πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό.
Ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με την οποία είχε καταγγείλει «προκλητική αδιαφορία» από τις αρμόδιες αρχές για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα και ζητούσε να προχωρήσουν νέες γεωτρήσεις.
Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στο έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει τον βουλευτή ότι η αυτοψία που έγινε στις πηγές υδροδότησης στον ορεινό όγκο του Παγγαίου Όρους και η δειγματοληψία νερού, έδειξαν υψηλή συγκέντρωση αρσενικού με τιμές που κυμαίνονταν από 17,35 έως 22,78 mg/Ι (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο 10 mg/I). Για το έργο της εγκατάστασης φίλτρων νερού στο Δήμο Παγγαίου υπεγράφη σύμβαση, μετά από δημοπράτηση, και η προθεσμία περαίωσης του λήγει στις 24.4.2011. Μολονότι η ανάδοχος εταιρεία έχει εγκατασταθεί, αναμένεται να δοθεί παράταση υλοποίησης για ένα μήνα εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
Όπως όμως σπεύδει να τονίσει η Διεύθυνση Υδάτων, «κατά τη διάρκεια των επαφών, τόσο της Γενικής Γραμματέως, όσο και της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το Δήμο Παγγαίου, επισημάνθηκε κατ΄ επανάληψη ότι η εγκατάσταση των φίλτρων κατακράτησης του αρσενικού είναι προσωρινή λύση για την προστασία της υγείας των κατοίκων και ότι για την οριστική επίλυση του προβλήματος θα έπρεπε ο Δήμος Παγγαίου να ωριμάσει τεχνική μελέτη αξιοποίησης και μεταφοράς νερού στις υπάρχουσες δεξαμενές του νερού υφιστάμενης γεώτρησης στη θέση Καρακάξα, ώστε να δοθεί οριστική λύση στην υδροδότηση των οικισμών με νερό πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει ότι η τοποθέτηση των φίλτρων αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξεκινήσει επαφές με δικηγόρο για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο βουλευτής επικαλείται δήλωση του προϊσταμένου Υδάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τοπικό Τύπο σύμφωνα με την οποία «καλό θα ήταν τα μικρά παιδιά να μην πίνουν το νερό της περιοχής» και «τα φίλτρα θα λύσουν το πρόβλημα μόνο μεσοπρόθεσμα».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ενημέρωσε επιπλέον το Υπουργείο ότι «οι πολίτες της Νικήσιανης αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τόσο το έργο της τοποθέτησης των φίλτρων όσο και τον συνολικό σχεδιασμό και απαιτούν συνολική επίλυση του προβλήματος».
Αλλά και σε έγγραφο του αντιδημάρχου Παγγαίου κ. Σταμάτη Ματσάγκου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι «η νέα Διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικής λύσης του προβλήματος, ανέθεσε ήδη την εκπόνηση τεχνικής μελέτης με σκοπό τη μεταφορά πόσιμου νερού από το νότιο τμήμα του χωριού της Νικήσιανης, όπου αποδεδειγμένα βάσει αναλύσεων, το νερό βρέθηκε κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, μολονότι είναι βέβαιο ότι η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα άρει οποιοδήποτε πρόβλημα και αμφιβολία σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής».

http://piazzadelpopolo.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *