Μίνι εμπλοκή Μητσοτάκη με τρόικα

Τις εξελίξεις στο μέτωπο των απολύσεων «παγώνει» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε «όχι» στους εκπροσώπους της τρόικας όταν έθεσαν θέμα επέκτασης της κινητικότητας σε συνδυασμό με απολύσεις και μετά το 2014. Ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το 2014 δεν καρποφορούν και επωφελούμενος την…
εσωτερική πολιτική σκηνή, αναμένει το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως θα ολοκληρωθούν μονάχα οι 15.000 απολύσεις που υπολείπονται να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014, ολοκληρώνοντας έτσι τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά το δημόσιο.

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την κινητικότητα, όπως την θέλουμε εμείς, χωρίς να συνδέεται με τις απολύσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σε σύνολο 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013 έχουν γίνει οι 2.000, υπαλλήλων της ΕΡΤ, 700 περίπου απομακρύνσεις λόγω πειθαρχικής διαδικασίας ή ανικανότητας και μένουν και αυτές των αμυντικών βιομηχανιών όπου θα υπάρξει συρρίκνωση του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ θα πρέπει να προσμετρηθούν στις 4.000 και οι 150 εργαζόμενοι του Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Όσον αφορά τον πρώτο δημόσιο Οργανισμό που θα βάλει λουκέτο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όπως έχει ανακοινώσει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ΤΕΟ θα κλείσει, «συμφωνώ και εγώ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν φορείς και οργανισμοί του δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν. Οι υπουργοί στέλνουν λίστες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προτείνουν. Η πρώτη φάση της αξιολόγησης από την οποία προέκυψαν και οι 12.500 του πρώτου κύματος αφορούσε τον στενό πυρήνα του κράτους. «Τώρα περνάμε στην περιφέρεια του κράτους. Έχουμε ζητήσει αξιολόγηση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για να εκτιμηθεί αν από εκεί υπάρχει δυνατότητα να τεθεί προσωπικό σε διαθεσιμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. «Τελειωμένες» πρέπει να θεωρούνται και οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα δημοτικά ραδιόφωνα όπου είναι ζημιογόνα για τρία συνεχόμενα έτη. Παράλληλα, αξιολόγηση θα γίνει και στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *