Μνημόνιο σημαίνει θάνατος… σημαίνει καταστροφή…

Παντελής Νικολαΐδης 


Άρχισε αυτές τις μέρες την επίσκεψη της η κυρία Βερκουλέσκου και οι υπόλοιποι της τρόικα για να εξετάσουν τάχατε την πορεία του περιβόητου προγράμματος. Όμως ξέρουν και ξέρουμε εκ των προτέρων πως το μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πιθανότητα να βγει…
Σε κανένα μέρος που μπήκε το ΔΝΤ και εφαρμόστηκαν τέτοια προγράμματα η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά έγινε 3-χειρότερη.

Ακόμα και οι πρωτοετείς της οποιοσδήποτε οικονομικής σχολής γνωρίζουν πως μιας κοινωνίας το συνολικό της εισόδημα (ΑΕΠ) είναι συνάρτηση των ιδιωτικών και δημοσίων δαπανών. Επομένως όταν παίρνεις μέτρα τα οποία μειώνουν πχ μισθούς και απολύουν προσωπικό αυτό αφαιρεί από την εθνική παραγωγή το 3-πλασιο ποσό με αυτό που στοχεύεις να μειώσεις. 

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα και να συρρικνώνεται η εθνική παραγωγή. Έρχονται μετά οι τροικανοί και σου λένε το πρόγραμμα δεν βγαίνει άρα πάρτε και άλλα παρόμοια μέτρα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με αποτέλεσμα ακόμα πιο πολύ μείωση του εθνικού εισοδήματος και τη κατάσταση όλο και πιο πολύ να χειροτερεύει.

Όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο διακεκριμένος Έλληνας ακαδημαϊκός Γιάννης Βαρουφάκης «…το μνημόνιο είναι ωσάν και σου δίδουν μια πιστωτική κάρτα για να πληρώνεις τα χρέη σου με τον όρο να έχεις όλο και λιγότερα εισοδήματα. Σε κάποια φάση τελειώνει το πιστωτικό όριο και σου ζητάνε να πληρώσεις εφάπαξ όλα τα χρέη σου με ένα εξωφρενικό μάλιστα επιτόκιο οπότε καταρρέουν τα πάντα…»

Όμως ο «φωστήρας» του υπουργείου οικονομικών συνεχίζει να μιλά ακόμα για «…πιστή και επιτυχή τήρηση του μνημονίου…»

www.pantelis.net
nicolaides@pantelis.net

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *