«ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ!» Πικετί: Γαλλία και Γερμανία ζητούν από την Ελλάδα όσα δεν έκαναν για τα δικά τους χρέη

«Ειρωνεία» χαρακτήρισε σήμερα ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί, το γεγονός ότι στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν εφαρμόστηκαν κατά τον 20ό αιώνα, όταν ήταν πολύ χρεωμένες, οι δραστικές λύσεις που οι ίδιες απαιτούν σήμερα από την Ελλάδα…

“Όταν βλέπουμε ιστορικά το δημόσιο χρέος κατά το παρελθόν (…) βλέπουμε επίπεδα δημόσιου χρέους που μερικές φορές είναι πιο αυξημένα ακόμη και από αυτά που έχουμε σήμερα”, δήλωσε ο Πικετί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, παραθέτοντας την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου τον 19ο αιώνα και της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος: “το να θέλουμε να οχυρωθούμε σε μία λύση που συνίσταται στο να έχουμε έναν σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και στο να συσσωρεύουμε πρωτογενή πλεονάσματα –δηλαδή να πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερους φόρους απ΄όσα δαπανούμε σε δημόσιες δαπάνες για δεκαετίες– είναι μία λύση που μπορεί να λειτουργεί (…) αλλά κρατάει πολύ καιρό”.
“Αυτό που είναι η ειρωνεία σε αυτή την ιστορία είναι πως η Γερμανία και η Γαλλία, και ευτυχώς, δεν εφάρμοσαν αυτή την παράλογη λύση οι ίδιες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο του 200% του ΑΕΠ, ακόμη μεγαλύτερο απ΄ό,τι είναι σήμερα στην Ελλάδα”, δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου “Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα”.
“Χρησιμοποιήσαμε τον πληθωρισμό, τα έκτακτα μέτρα, χρησιμοποιήσαμε επίσης τις αναδιαρθρώσεις χρέους, τις αναβολές χρέους”, συνέχισε ο Πικετί. “Όλο το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ακυρώθηκε το 1953”.
“Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να λέμε σήμερα στην Ισπανία και την Ελλάδα ότι η μόνη λύση είναι να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι το τελευταίο ευρώ ενώ ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει”, επέμεινε ο αριστερός οικονομολόγος, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

ΕΘΝΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *