Ψίχουλα το επίδομα θέρμανσης και αυτή τη χρονιά

Σε 270 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει εφέτος (2013- 2014) το κονδύλι που θα διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για επίδομα θέρμανσης, ενώ για την περίοδο 2014- 2015 το συνολικό ποσό αναμένεται να ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του….
υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι μελετάται να είναι περισσότερο ελαστικά τα κριτήρια χορήγησης, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το ποσό των περίπου 200 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο από το επίδομα θέρμανσης της περυσινής περιόδου, δεν πρόκειται να προστεθεί στο κονδύλι που θα χορηγηθεί εφέτος.

Αύξηση του επιδόματος ζητούν 15 βουλευτές της ΝΔ
Τις δραματικές διαπιστώσεις του ΙΟΒΕ και την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, επικαλούνται 15 βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να δοθεί στην πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικά για την περιφέρεια, οι βουλευτές ζητούν να τεθεί ως κριτήριο το υψόμετρο και να επιδοτηθεί η καύση ξύλου, πέλλετ και βιομάζας, εκτός από το πετρέλαιο.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας των 15 βουλευτών είναι ο βουλευτής Δάνης Τζαμτζής και, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τον προηγούμενο χειμώνα κάθε οικογένεια αναγκάστηκε να μειώσει κατακόρυφα τις ποσότητες του πετρελαίου και να ανάβει τα καλοριφέρ μόνο 2 έως 3 ώρες το 24ωρο.
“Αποτέλεσμα αυτών ήταν η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για τη θέρμανση, η απώλεια μεγάλων εσόδων για το κράτος, αλλά και η αισχροκέρδεια έμπορων ξύλου στις μεγάλες πόλεις, οι οποίοι έφερναν ξύλα από τις γειτονικές χώρες, με πλαστά πολλές φορές πιστοποιητικά και πουλούσαν σε εξωφρενικές τιμές”, επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά και στη μελέτη του ΙΟΒΕ, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και βάσει της οποίας οι βουλευτές προειδοποιούν ότι “με το σημερινό καθεστώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άλλες ευπαθείς ομάδες, θα παγώσουν από το κρύο, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και το κράτος δεν θα έχει έσοδα”.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι στη Β. Ελλάδα που οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι χαμηλές, απαιτείται θέρμανση για 6 με 7 μήνες και ότι οι τιμές των καυσόξυλων και του πέλετ έχουν εκτιναχθεί.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

http://news247.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *