Ρεκόρ στις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Γιατί;

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την κατακόρυφη αύξηση των…

αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το ποσοστό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών από το 26,5% το 2011 εκτοξεύτηκε στο 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.

Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών είναι η Κρήτη, όπου το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 αυτοκτονίες και το 2013 (μέχρι τις 27 Αυγούστου) 34 αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα» οι περισσότεροι (35%) που καλούν στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) είναι άνεργοι και ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι.

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι κλήσεις που δεχόταν η γραμμή παρέμβασης αφορούσαν κυρίως θέματα που άπτονται ψυχικής υγείας, πλέον κυριαρχούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που απευθύνονται στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους. Το 41% που τηλεφωνεί αφορά άτομα που καλούν γιατί ανησυχούν για κάποιον δικό τους άνθρωπο.

Σύμφωνα με μελέτη σε 26 χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο 1970-2007, 1% αύξηση του δείκτη ανεργίας σχετίζεται με 0,79% αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Επιπρόσθετα, μία αύξηση μεγαλύτερη του 3% στο δείκτη ανεργίας επιφέρει αύξηση της τάξης του 4,45 % στις αυτοκτονίες μίας χώρας, με τον αντίκτυπο να είναι ισχυρότερος στις καθαρά παραγωγικές ηλικίες (30-44 ετών) του ανδρικού πληθυσμού.
Αύριο η παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αυτοκτονίας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδιοργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της φετινής, 11ης επετείου είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.»

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, ως οργανωτικό μέλος της IASP για την Ελλάδα, έχει αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων της 10ης Σεπτεμβρίου 2013, τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στην Ελλάδα.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται: Συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι δράσεις και το ερευνητικό έργο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, Αθήνα) κατά τις ώρες 13:00-15:00. Επιπρόσθετα, στη Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί η επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες κι άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε.», οι οποίοι εκδόθηκαν από την ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνέχεια σχετικού συμφώνου με τον Π.Ο.Υ. Στη Συνέντευξη Τύπου θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ για τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

Την ίδια ημέρα και ώρες 17:00-21:00 θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος εκδήλωση συμβολικού περιεχομένου όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της αυτοκτονίας ενώ θα διεξαχθεί συμβολική δράση στη μνήμη των ατόμων που χάθηκαν από αυτοκτονία και προς αναγνώριση του φορτίου των επιζώντων (άτομα που έχασαν κάποιον δικό τους από αυτοκτονία). Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελλάδος θα μεταδίδουν ραδιοφωνικό σποτ που δημιουργήθηκε ειδικά για την προβολή της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018, η οποία εντάσσεται στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Κείμενο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας θα σταλεί σε σημαίνοντα πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στο πεδίο της Πρόληψης (πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες κλπ.).

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *