ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τι έγινε στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ όταν έκλεισαν οι πόρτες- Όλο το παρασκήνιο

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μπροστά στις κάμερες τα είχε όλα…
χαμόγελα, χεράκια, αγκαλιές και φιλάκια. Το
θέμα είναι τι έγινε όταν τα φλας σταμάτησαν, τα φώτα έσβησαν και οι μεγάλες πόρτες έκλεισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει γνωστές τις προτάσεις της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Κομισιόν και κυρίως να τον ενημερώσει για τις θέσεις της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

-Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

-Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε  ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αν και όπως είπε αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος διευκρίνισε πως είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία

Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα

Για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

Κομισιόν: Τσίπρας και Γιούνκερ θα κάνουν και άλλες συζητήσεις

Από την πλευρά της Κομισιόν, και συγκεκριμένα δια στόματος του αντιπρόεδρου της Μάρος Σέφκοβιτς, ανακοινώθηκε ότι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Σέφκοβιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συζητήθηκε σήμερα, κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *