Σόιμπλε: Η επαναφορά της δραχμής θα σήμαινε το «τέλος για το ευρώ»

Κάθετα αντίθετος σε έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και προσωρινά, τίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, όπως λέει, αλλά θα ήταν «καταστροφική για τη Γερμανία και την ΕΕ», καθώς θα εκτίνασε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα…
 άλλα νομίσματα.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι ταμπού, αλλά κατά τη γνώμη μου λανθασμένη».

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συνέχισε, θα σήμαινει ισχυρή ανατίμηση του ευρώ που θα είχε ως συνέπεια καταβαράθρωση των γερμανικών εξαγωγών και «ντόμινο» επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», ανέφερε ο Β.Σόιμπλε.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ: Η δυνατότητα εξόδου ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, έστω και «προσωρινή», θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα, συνέχισε ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας στο γερμανικό περιοδικό ότι τα γερμανικά κεφάλαια που διοχετεύονται (μέσω δανείων) στις πιο αδύναμες χώρες είναι «επένδυση στο ευρώ».

Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο «ΕΕΑG» – όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν – είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.

http://www.promitheasblog.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

9 Comments

 1. Ανώνυμος

  Οταν χρωστάω ο πιστωτής κάνει το σταυρό του να με έχει καλά ο Θεός για να πάρει πίσω τα χρωστούμενα.
  Το Giorgo τους έχει δώσει γη και ύδωρ… πόσα κιλά μαλάκας μπορεί να είναι; κόπτεται για τα συμφέροντα της χώρας άραγε; μπα…
  μας έμπλεξαν όλους χωρίς να το θέλουμε. Κι αφού ήμασταν λαμόγια γιατί μας δέχτηκαν οι ευρωπαίοι;
  στα τσακίδια το ευρώ, μας έκοψε τα πόδια. Υπήρχε περίπτωση επί δρχ. να σου έλεγε ο οποιοσδήποτε οτι το πλύσιμο του αυτ/του κάνει 4000 δρχ. και να μην τον είχες σκοτώσει;
  Αλλά όπως την ακούμε εμείς τώρα θα την ακούσουν κι αυτοί. Καρτέρα κι έρχεται το πέος και για αυτούς.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Η Μέρκελ είναι αμετάπειστη,δε πά΄να σκούζουμε..,μας θέλει Μπουρκίνα Φάσο!Δεν τη νοιάζει αν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας θα βρίσκεται στην ανέχεια,αρκεί να γίνει το δικό της.Δε μας μένει τίποτε άλλο,ή δεχόμαστε την περιθωριοποίηση και τον εξευτελισμό μας ή επιστρέφουμε στη δραχμή και να πάει στον αγύριστο και το ευρώ και η ΕΕ έτσι που την κατάντησαν.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Η Γερμανία ρε παιδιά μας θέλει Κινέζους,με 200 ευρώ μηνιάτικο και πολλά λέω!Έτσι όχι μόνο γίνεται ανταγωνιστική οικονομία αλλά πετάει η ομάδα!Απο νεκροταφεία η Ελλάδα είναι γεμάτη,δε χρειαζόμαστε άλλα..,έτσι την κατάντησαν τη χώρα,φούρνους θέλουν οι άχρηστοι,σαν τους φούρνους του δήμαρχου Θεσσαλονίκης,να καιγόμαστε με συνοπτικές διαδικασίες.Γερμανικές πρακτικές!!

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Φυγή από euro συμφωνώ κι εγώ,φυγή τώρα να κοπούν τα πόδια της Γερμανίας που μας έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη και μας εκβιάζει για περαιτέρω μέτρα.Δραχμή κι άγιος ο Θεός,δραχμή και να ξεκινήσουμε με νέα δεδομένα,δραχμή και να μη δεχτούμε δεκάρα τσακιστή να πληρώσουμε.Όλα είναι πληρωμένα,τόκους και πανωτόκια μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Στα τσακίδια και το ευρώ και η ΕΕ.Γι΄αυτό τους
  κόφτει και προπαγανδίζουν κατά της επιστροφής
  της δραχμής.
  Προβλήματα ούτως ή άλλως υπάρχουν και μάλιστα
  σοβαρά και χωρίς αποτέλεσμα.
  Καλύτερα λοιπόν η δραχμή και η κατάρρευση του
  ευρώ.Μόνο κακό,προξένησε.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  Παπανδρέου τ΄ακούς?Άκου τι λέει ο φίλος μας.Εσύ μη διαπραγματεύεσαι,ό,τι σου λένε να κάνεις.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *