Ανήσυχος ο Μαχμούτ Αμπάς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την Πέμπτη τις ανησυχίες του σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι…

ο «χρόνος εξαντλείται» και κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να αναλάβουν δράση όσον αφορά τους ισραηλινούς εποικισμούς, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις.

Σε ομιλία του στην ετήσια συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμπάς δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, αλλά ο ίδιος περιέγραψε ως «αποκαρδιωτικές και αποθαρρυντικές» τις προοπτικές για ειρήνη.

Η εκτίμηση αυτή του Αμπάς έρχεται μία μέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πρότεινε μια πιο αισιόδοξη προοπτική, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες και να εντείνουν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Ιούλιο θεωρείται ως ένα σημαντικό επίτευγμα για τον Κέρι, ωστόσο πολλοί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, μετά από δεκαετίες συγκρούσεων.

«Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, το παράθυρο της ειρήνης μικραίνει και οι ευκαιρίες μειώνονται», δήλωσε ο Αμπάς. «Ο τωρινός γύρος των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

euro2day.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *