Βαρουφάκης: Διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις μου για το δημοψήφισμα ! ! !

Τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιάννης Βαρουφάκης προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε αυτό το Eurogroup, αλλά σε βάθος χρόνου, έτσι όπως είπε, να προχωρήσει η Ελλάδα στην μετά μνημόνια εποχή.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε από την Τετάρτη ξεκινούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και αρνήθηκε τα όσα δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πως για αυτό ευθύνεται η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως έγινε αυτή η συνέντευξη με τον δημοσιογράφο της Corriere della Serra σημειώνοντας πως όταν επίμονα ο δημοσιογράφος τον ρωτούσε τι θα συμβεί εάν απορρίψουν οι δανειστές όλες τις ελληνικές προτάσεις, εκείνος απαντούσε πως αυτό το ερώτημα είναι ανεδαφικό.

Σημείωσε πως παρά το γεγονός πως επέμενε και ο ίδιος ότι το ερώτημα είναι ανεδαφικό, μπροστά στις πιέσεις του δημοσιογράφου είπε σε μία ακραία περίπτωση που οι εταίροι απέρριπταν τα πάντα, τότε ίσως η κυβέρνηση απευθυνθεί στον λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Παρατήρησε πως οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν και ουδέποτε μίλησε για δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ σημείωσε πως νωρίτερα από τη συνέντευξη μιλούσε για το πως ένα Grexit θα κάνει κακό και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να διαβάσουν το πλήρες κείμενο της συνέντευξης και όχι την επικεφαλίδα της Corriere della Serra, ενώ κάλεσε την εφημερίδα να του ζητήσει συγγνώμη.

Μίλησε επίσης και για άλλες διαστρεβλώσεις των δηλώσεών του περί αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και όχι των ομολόγων της ΕΚΤ. Όπως είπε η Αθήνα θα καλύψει όλες τις πληρωμές της προς τους δανειστές της και δεν υπάρχει ενδεχόμενο μη πληρωμής είτε του ΔΝΤ είτε του ΕΚΤ.

Αναφορικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Βαρουφάκης έκανε γνωστό πως οι επτά θέσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι μία πρώτη γεύση παραδειγμάτων και πως θα σταλούν και νέες λίστες με νέες μεταρρυθμίσεις. Προανήγγειλε πως οι επόμενες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα αφορούν κυρίως το φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προς τους Θεσμούς, ώστε να υπάρξει σωστή συνεργασία, αλλά σημείωσε πως η εικόνα των μελών της τρόικας να μπαίνουν στα υπουργεία και να δίνουν τελεσίγραφα δεν θα την ξαναδεί κανείς.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, λέγοντας πως αυτοί μπορούν να έρχονται είτε για τουρισμό είτε για συνεργασία στις διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για οργή Σόιμπλε σχετικά με το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ο κ. Σόιμπλε δεν του έχει επιτεθεί και ούτε αυτό συνέβη σήμερα. Ωστόσο, αποκάλυψε πως ο κ. Σόιμπλε τον ρώτησε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εκείνος του έλυσε τις απορίες που είχε ο γερμανός αξιωματούχος. Για το εάν ικανοποιήθηκε ο κ. Σόιμπλε από τις απαντήσεις Βαρουφάκη, κάλεσε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν σε εκείνον.

Για τη μπηχτή του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί μονομερών ενεργειών ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προχωρά σε τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά σημείωσε πως η Αθήνα δεν μπορεί να ρωτάει για τα πάντα. Υπογράμμισε με νόημα πως η νέα κυβέρνηση θα νομοθετεί και μόνο όταν κάποιο νομοθέτημα μπορεί να έχει δημοσιονομικό κόστος τότε θα υπάρχει συνεννόηση με τους εταίρους.

Όσον αφορά στα όσα διέρρευσαν τα περί αντικατάστασής του από τον κ. Δραγασάκη στις διαπραγματεύσεις και πάλι έκανε λόγο για δημοσιογραφική διαστρέβλωση, λέγοντας πως έχουν μία άψογη συνεργασία και απέκτησε έναν φίλο. Σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup αφορούν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και όχι τον κ. Δραγασάκη, αλλά υπάρχει συνεργασία και συντονισμός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *