Θυσία τριών συντάξεων για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ επιζητεί η τρόϊκα

Θυσία τριών συντάξεων για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ επιζητεί η τρόϊκαΗ κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη………
συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δις. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία διήρκεσε λιγότερο από 45 λεπτά.

Στο πλαίσιο που συζητείται από την Τετάρτη περιλαμβάνονται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο τραπέζι επανήλθε τόσο η περικοπή των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, των 360 ευρώ μηνιαίως όσο και η περικοπή των δώρων (σύνολο 720 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση για την εξοικονόμηση ποσού πάνω από 870 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων). Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δις. ευρώ.

protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *