Παπαγαλάκια σε αποστολή

Ο Δένδιας πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία. Ως πρόσωπο δεν σημαίνει τίποτα, ως πολιτικός προϊστάμενος της κρατικής καταστολής, όμως, πρέπει να προστατευθιεί, διότι, μολονότι δεν είναι κάποιος γραφικός ακροδεξιός τύπου Πολύδωρα ή κάποιος ακροδεξιός σοσιαλδημοκράτης τύπου Χρυσοχοΐδη, έχει δείξει απόλυτη προσαρμογή στις ανάγκες του πόστου του. Δεν κρύβεται, όπως κρυβόταν ο Παπουτσής, αλλά βγαίνει μπροστά και παίρνει πάνω του πολιτικά το κατασταλτικό έργο, καλύπτοντας απόλυτα τους υφισταμένους του, ακόμα και σε περιπτώσεις λιντσαρίσματος διαδηλωτών, όπως έγινε με την περίπτωση των 15 αντιφασιστών που κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν από τους μπάτσους.

Ξέρουμε πολύ καλά, ότι μολονότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων κατήγγειλαν αμέσως αυτά που τους είπαν οι εντολείς τους κι…..
αυτά που είδαν στα κορμιά τους, οι καταγγελίες θάφτηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ (πλην «Ριζοσπάστη» και «Αυγής», για να είμαστε δίκαιοι). Εκείνο που κυριαρχούσε ήταν η γραμμή των μπάτσων, που τη στήριζε πολιτικά ο Δένδιας. Αλλωστε, τους συγκεκριμένους συλληφθέντες τους διαπόμπευσαν δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους και έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να τους προφυλακίσουν. Δύο εισαγγελείς «έστησαν» απέναντι στον 7ο ανακριτή, προκειμένου να μην κάμψουν τη δικανική του πεποίθηση ότι δεν πρέπει να προφυλακιστούν. Αυτοί να τους διαπομπεύουν, να τους παρουσιάζουν σαν επικίνδυνους εγκληματίες, να δημοσιεύουν φωτογραφίες και να καλούν τους πολίτες να καταγγείλουν τυχόν άλλα εγκλήματα και ο ανακριτής να μη θέλει να τους προφυλακίσει! Πού ξανακούστηκε αυτό; Ο συγκεκριμένος ανακριτής πρέπει να είναι τίμιος και με αξιοπρέπεια άνθρωπος, για ν’ αντέξει στις πιέσεις που του ασκήθηκαν. Κι είχαν τύχη βουνό οι 15 που έπεσαν σ’ αυτόν (όπως είχαν τύχη, πριν μερικά χρόνια, οι 49 συλληφθέντες μιας φοιτητικής πορείας, που έπεσαν σε μια πρόεδρο, η οποία όχι μόνο τους αθώωσε, αλλά δέχτηκε τις καταγγελίες τους ενάντια στους μπάτσους και έστειλε τη δικογραφία στην εισαγγελία για ν’ ασκήσει κατηγορίες κατά των μπάτσων).

Οι 15 δεν προφυλακίστηκαν τελικά (χάρη στην άψογη και έντιμη δουλειά του ανακριτή), το θέμα θάφτηκε, μέχρι που το ξέθαψε ο Guardian, από τον οποίο το πήραν και άλλες ξένες εφημερίδες. Ο Δένδιας στην αρχή ψάρωσε. Στις κατηγορίες ότι ο ίδιος δεν διέταξε ούτε καν ΕΔΕ κατά των μπάτσων του, απαντούσε ότι έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και οτιδήποτε από τη μεριά του θα θεωρούνταν παρέμβαση στο έργο της. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε στάση και όντας σίγουρος ότι θα έχει τη στήριξη που χρειάζεται, πέρασε στην αντεπίθεση. Δυο φορές στη Βουλή, με ύφος ασυνήθιστα οξύ, διέψευσε τους καταγγέλλοντες, διέψευσε τον Guardian, εναντίον του οποίου ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση και προεξόφλησε ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα αθωώσουν τους υφισταμένους του. Αυτός που επικαλούνταν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πλέον είχε βγάλει πόρισμα: όλα είναι ψέματα, οι μπάτσοι είναι αθώοι. «Ολως τυχαίως», τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες ακόμη δεν είχαν σταλεί στον ανακριτή, επικαλούνταν και οι νεοναζί, αποκαλύπτοντας ότι έχουν τους ίδιους διαύλους πληροφόρησης με τον υπουργό Μπάτσων και Καταστολής.

Και ήρθε το νέο χαστούκι (την υπόθεση έβγαλε πρώτη η Ειρήνη Λαζαρίδου στην «Αυγή»). Με αναφορά του προς τον εισαγγελέα, ο 7ος τακτικός ανακριτής Κ. Πρωτονοτάριος ζήτησε τις «κατά νόμο ενέργειες» για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακούργημα) από κοινού, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας (ως προς το πιστόλι taser) και της οπλοχρησίας. Ο Δένδιας, αν και μάλλον δεν περίμενε την ενέργεια του έντιμου ανακριτή, ήταν έτοιμος να υποδεχτεί τη δημοσιοποίηση των ιατροδικαστικών εκθέσεων. Τη θεωρία την είχε πει και στις δυο προηγούμενες παρεμβάσεις του στη Βουλή: τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς, στους οποίους επιτέθηκαν, ενώ στη συνέχεια αντιστάθηκαν στη σύλληψη. Δεν βασανίστηκαν, όμως, όπως έλεγαν.

Τα παπαγαλάκια πήραν τη γραμμή κι άρχισαν να την παρουσιάζουν στις φυλλάδες. Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει το εξής απλό: και πώς ξέρετε ότι τα τραύματα έγιναν τη στιγμή της σύλληψης και όχι μετά, στη ΓΑΔΑ; Γιατί προκαταλαμβάνετε το έργο της ανάκρισης; Δεν αποτελεί αυτό «γραμμή» προς τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, να κλείσουν την υπόθεση σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δένδια; Ομως, δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε συλλογισμούς που αφήνουν αμφιβολίες. Υπάρχει μία ιατροδικαστική έκθεση που επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες των συλληφθέντων.

Για τον συλληφθέντα που κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε με taser, δείχνοντας μάλιστα το σημάδι στο σώμα του (μάρτυρας η φωτογραφία), η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει: «Εκδορά διαμέτρου 0,9 εκ. μετά εκχυμωτικής άλω καθώς και κυκλοτερείς εστίες ερυθρότητας κάτωθεν αυτής στο κάτω τμήμα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δι’ οξυαίχμου τινός οργάνου». Ολες οι άλλες περιγραφές τραυμάτων αναφέρουν «αμβλέα όργανα» (τα κλομπ, δηλαδή), ενώ η συγκεκριμένη μιλά για «οξύαιχμο όργανο», που είναι το taser. Η καταγγελία του συλληφθέντα επιβεβαιώνεται πλήρως.

Τα παπαγαλάκια, όμως, εξαφάνισαν και αυτή τη λεπτομέρεια από τα «αντικειμενικά ρεπορτάζ» τους, φιλοξενώντας μόνο τις δηλώσεις «κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Και οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, που τόλμησαν να σχολιάσουν αρνητικά τον Δένδια, καρατομήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

eksegersi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *