ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ;

Σήμερα, πού τα πάντα βρίσκονται σε σύγχυση, η παράθεση κάποιων διακριτικών γνωρισμάτων γιά τον ερχόμενο Ιησού Χριστό τής Β΄ Παρουσίας Του, ( εν συγκρίσει με τον ερχόμενο Αντίχριστο, πού κι΄ αυτός θα εμφανίζεται ώς δήθεν “Χριστός” ξεγελώντας έτσι τον ανίδεο κόσμο ), είναι οπωσδήποτε επιβεβλημένη καί απαραίτητη…
Κάθε Χριστιανός πρέπει να διδαχθεί ένα τρόπο που θα τον προφυλάξει απ’ την πλάνη του Θηρίου.
Ένας εύκολος και απλούστατος τρόπος προφύλαξης απ’ την πλάνη του Αντιχρίστου αλλά και των διαφόρων ψευδοχρίστων που θα έρθουν πριν από Αυτόν, είναι η γνώση του τρόπου της Β΄ Παρουσίας του Κυρίου και η επισήμανση των σημείων στα οποία αυτή διαφέρει απ’ την παρουσία του Αντιχρίστου και των ποικίλων ψευδοχρίστων.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο Χριστιανός οδηγείται στην αναγνώριση του Αντιχρίστου αρνητικώς, με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής. Καταλαβαίνει ότι αυτός που έχει μπροστά του δεν είναι ο Χριστός. Επομένως, είναι κάποιος ψευδόχριστος, ή καί ο ίδιος ο Αντίχριστος !

Ο ίδιος ο Κύριος περιέγραψε στους μαθητές του τον τρόπο της Β΄ Παρουσίας Του. « Ὥσπερ γὰρ ἡ ἀστραπὴ ἐξέρχεται ἀπὸ Ἀνατολῶν καὶ φαίνεται ἕως δυσμῶν, οὕτως ἔσται καὶ ἡ παρουσία τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου », γράφεται στο κατά Ματθαίον.

Στα αρχαία Πατερικά κείμενα επισημαίνεται πως ο Χριστός κατά την Β΄ Παρουσία Του θα έρθει « εν δόξη » απ’ τον Ουρανό, και θα εμφανιστεί μέσα σε μια στιγμή σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ;

Επομένως, όποιος δεν έρθει μ’ αυτό τον τρόπο, είναι πλάνος και απατεώνας. Ως σημεία και κριτήρια αναγνώρισης της Β΄ Παρουσίας του Κυρίου τίθενται:

1) Το στοιχείο της εξ ουρανού ελεύσεως.

Ο Χριστός θα έρθει απ’ τον ουρανό και όχι απ’ τη γη, όπως ο Αντίχριστος. Οποιοσδήποτε λοιπόν παρουσιάζεται εδώ στη γη και ισχυρίζεται ( καί τον διαφημίζουν ) ότι είναι ο Χριστός, αυτός είναι είτε κάποιος ψευδόχριστος, είτε ο ίδιος ο Αντίχριστος !


Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων γράφει χαρακτηριστικά: « Οὗτος ὁ Ἰησοῦς ὁ ἀναβὰς Χριστὸς ἔρχεται πάλιν ἐξ οὐρανῶν, οὐκ ἀπὸ γῆς. Καὶ εἶπον, οὐκ ἀπὸ γῆς. Ἐπειδὴ πολλοὶ μέλλουσιν ἀντίχριστοι νῦν ἀπὸ γῆς ἔρχεσθαι. Ἤδη γὰρ, καθὼς ἐθεώρησαν, ἤρξαντο πολλοὶ λέγειν, ὅτι ἐγὼ εἰμὶ ὁ Χριστός. Καὶ μέλλει λοιπὸν ἔρχεσθαι τὸ βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως, ψευδῆ Χριστοῦ προσηγορίαν ἑαυτῷ προστιθέναι. Σὺ δὲ μοι τὸν ἀληθῆ Χριστόν, τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὸν μονογενῆ, μηκέτι ἀπὸ γῆς ἐρχόμενον, ἀλλ’ ἐξ οὐρανῶν προσδόκα… ».

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ

2) Το στοιχείο της ταυτόχρονης Παγκόσμιας παρουσίας.

Η Β΄ Παρουσία του Κυρίου δεν θα είναι τοπική αλλά Παγκόσμια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα δει τον Κύριο να κατεβαίνει απ’ τον ουρανό και θα συγκεντρωθεί σε μια στιγμή γύρω του. « Πώς φαίνεται η αστραπή; », ερωτά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και δίνει, αμέσως, ο ίδιος την απάντηση:

« Δεν χρειάζεται κάποιον να την αναγγείλει, αλλά σε ολόκληρη την οικουμένη φαίνεται μέσα σε μια στιγμή, και σε όσους κάθονται στις οικίες και σε όσους βρίσκονται στους γυναικωνίτες. Έτσι, θα είναι και εκείνη η Παρουσία, θα φαίνεται παντού ( σέ όλα τα ημισφαίρια ) ταυτόχρονα απ’ τη λάμψη της Θείας Δόξης ».

Αντίθετα, η παρουσία του Αντιχρίστου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ο Αντίχριστος δεν θα βρίσκεται σε δύο σημεία ταυτόχρονα.

3) Το στοιχείο της στιγμιαίας παγκόσμιας παρουσίας.

Η Β΄ Παρουσία του Κυρίου θα είναι αιφνίδια, άμεση και στιγμιαία. Θα συμβεί μέσα σε μία στιγμή, « ἐν ριπῇ ὀφθαλμοῦ », « ὡς ἡ ἀστραπή ». Αντίθετα, η παρουσία του Αντιχρίστου θα επιβληθεί σταδιακά, σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα.

4) Το στοιχείο της δόξης.

Ο Χριστός θα έρθει περιβεβλημένος την καταπληκτική αίγλη της θεότητας, μέσα σε φωτεινές νεφέλες, δορυφορούμενος από μυριάδες αγγέλων. Κατά τον Άγιο Ιππόλυτο, θα έρθει « εὐδήλως καὶ προφανῶς μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πατρικῆς. Οὐ γὰρ οὕτως ἔσται ἡ Δευτέρα Αὐτοῦ παρουσία, ὁποία ἡ πρώτη ἐγένετο. Τότε γὰρ ὡς εὐτελὴς ἄνθρωπος μόνον ἐφαίνετο, νυνὶ δὲ κριτὴς τοῦ παντὸς κόσμου παραγίνεται ».

Ο Χριστός δεν θα έρθει, όπως στην Πρώτη Του Παρουσία, στη Βηθλεέμ και σε μια μικρή γωνιά της Οικουμένης, χωρίς να τον γνωρίζει κανείς. Αλλά θα έρθει φανερά και με κάθε επισημότητα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κανένα να τον αναγγείλει. Αντίθετα, ο Αντίχριστος θα έρθει ως κοινός άνθρωπος.Κατά τον ιερό Χρυσόστομο, « οὐ μικρὸν δὲ τοῦτο σημεῖον τοῦ μὴ λανθανόντως παραγίνεσθαι ».

Στην ευρύτερη χριστιανική γραμματεία αναφέρονται οι ίδιες απόψεις. Στο αμφιβαλλόμενο έργο του Μ. Αθανασίου “Προς Αντίοχον”, αναφέρεται πως στη Β΄ Παρουσία ολόκληρη η ανθρωπότητα θα συγκεντρωθεί σ’ ένα τόπο και ο Κύριος θα βρίσκεται στο μέσον αυτής της συνάθροισης « ὑπὸ πάντων ὁρώμενος ».

Επομένως, όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ο Χριστός και δεν βρίσκεται ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι δίχως αμφιβολία ψευδόχριστος ή ο Αντίχριστος. Μ’ αυτό τον τρόπο ο κάθε Χριστιανός δύναται να προφυλαχτεί από την πλάνη.

(Από το βιβλίο του Βασιλείου Ταμιωλάκη ” Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ )

http://www.pentapostagma.gr/2013/07/didaskaleia-peri-antixristou.html#ixzz2Y0qgwc6h)

http://www.kivotoshelp.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *