Και οι κουραμπιέδες στο στόχαστρο των Τούρκων

Μετά την «μάχη του μπακλαβά και του κουλουριού» έχει ξεκινήσει ένα νέο ελληνοτουρκικό σίριαλ με θέμα την διεκδίκηση της «ονομασίας προέλευσης» των κουραμπιέδων της Καβάλας.

Οι Τούρκοι αποφάσισαν να…..
διεκδικήσουν και τους κουραμπιέδες της Καβάλας , και ισχυρίζονται ότι αποτελεί τουρκικό προϊόν!!!

«Οι Έλληνες διεκδικούν και αυτό» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Vatan, αγνοώντας ότι η Καβάλα βρίσκεται στην Ελλάδα και γράφει πως «οι Έλληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης, του κουραμπιέ της Καβάλας».

Οι παραγωγοί του κουραμπιέ στην Καβάλα δηλώνουν πως έλαβαν την άδεια της «ονομασίας προέλευσης» του συγκεκριμένου προϊόντος , με συνέπεια να απαγορεύεται σε άλλους να δίνουν το όνομα της Καβάλας στα προϊόντα τους. Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε τους Τούρκους παραγωγούς , οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία «Kavala Kurabiyesi” (Κουραμπιές Καβάλας).

Μάλιστα , ο παραγωγός κουραμπιέδων στην Ανδριανούπολη Αριφ Μερίτς διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκε πως ο κουραμπιές της Καβάλας δεν είναι ελληνικό προϊόν!! «Ο κουραμπιές της Καβάλας είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας» αναφέρει ο Μερίτς.

Επίσης , ζήτησε την συνδρομή των τουρκικών αρχών , τονίζοντας πως «πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση θα πρέπει να την διεκδικήσουμε». Μάλιστα έφτασε στο σημείο να καλέσει σε διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής τους Έλληνες παραγωγούς κουραμπιέ , τονίζοντας πως ο ίδιος φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες.

Πιο ακραίος υπήρξε ο πρόεδρος του συλλόγου προβολής της Ανδριανούπολης Μπαχρί Ντινάρ , ο οποίος δήλωσε «όταν τρώμε το βράδυ φοβόμαστε ποιος θα μας κλέψει το φαγητό μας το πρωί. Θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα τούρκικα φαγητά και να βγει η λίστα τους. Και στο παρελθόν γειτονικές χώρες προσπάθησαν να κλέψουν πολλά τουρκικά φαγητά».

Αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο του τουρκικού σίριαλ Κουραμπιέδες Καβάλας.

Ξένια Καραγεώργη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *