Πλοηγός στην ανυπαρξία… ο κ. Χαρακόπουλος!

Δελτίο τύπου έβγαλε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νεμέας κ. Γεωργούσης για το θέμα της τιμής των αμπελοστάφυλων της περιοχής.

Αναλυτικά δήλωσε:

Λίγο πριν την έναρξη του αμπελότρυγου η ανησυχία του παραγωγού είναι μεγάλη όσον αφορά την…..
τιμή του σταφυλιού αλλά και τις καιρικές συνθήκες των προσεχών ημερών. Τις τελευταίες μέρες όμως, μετά την έκδοση από την Διεύθυνση Γεωργίας του εντύπου – μητρώου αμπελοκαλλιέργειας, ήρθε να προστεθεί και η σύγχυση των αγροτών.

Στα έντυπα αυτά αναγράφονται τα στοιχεία των αμπελοκαλλιεργειών που κατέχει κάθε παραγωγός καθώς και αν αυτά είναι νόμιμα ή όχι.
 Τα οινοποιεία της περιοχής φαίνεται πως έχουν ως τώρα δύο επιλογές: ή να αρνηθούν να παραλάβουν σταφύλι από αγροτεμάχια που δεν φαίνονται ως νόμιμα στο μητρώο αυτό ή να το παραλάβουν και να το πληρώσουν με τιμή κατώτερη από την τρέχουσα.
Η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην παρούσα φάση είναι ανύπαρκτη, καθώς οι  αρμόδιοι φορείς αφενός δεν είχαν προειδοποιήσει τους παραγωγούς πως ενδέχεται μέρος της παραγωγής τους να μείνει αδιάθετη, αφετέρου δε φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένοι να παρέμβουν άμεσα και να δώσουν λύση στο παραγωγό, σε ένα πρόβλημα που τους πρόσθεσαν στο παραπέντε του τρύγου και που φαίνεται αδύνατο να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Το λυπηρότερο όλων είναι πως ενώ η παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλου στη Νεμέα το τριήμερο που μας πέρασε θα έπρεπε να είχε διαφωτίσει κάπως το παραπάνω θέμα, ο ίδιος στην ομιλία του εστίασε στη στήριξη και προώθηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

Φάνηκε λοιπόν σαν να λησμονεί πως η βάση της τυποποίησης – οινοποίησης και του τουρισμού μέσα στους κάμπους της Νεμέας, είναι ο πρωτογενής τομέας. Αν ο παραγωγός δε νιώθει ασφαλής, δε μπορεί να παράγει το προϊόν του και κυρίως να το διακινεί με αξιοπρεπή τιμή, με αποτέλεσμα η παραγωγή Αγιωργίτικου σταφυλιού να καταρρεύσει, παρασύροντας μαζί του και οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα.

Ελπίζουμε πως ο Υπουργός έστω και τώρα θα μεριμνήσει ώστε και το εμπόδιο αυτό να ξεπεραστεί και να κυλήσει με ηρεμία ο τρύγος της φετινής χρονιάς.

http://araxni74.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *