Παρακολούθησε το κινητό σου εύκολα και γρήγορα

Στην πιο εύκολη υπόθεση έχει εξελιχθεί στις μέρες μας η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων. Παρά τα όσα έχουμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν με σκάνδαλα από παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, υποκλοπές και τις καταγγελίες απλών πολιτών, το πρόβλημα είναι ακόμα εδώ, μεγαλύτερο από ποτέ…

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ακόμα και με μια επίσκεψη σε ένακατάστημα (όχι φυσικά σε επίσημο κατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) ή τεχνικό μπορεί ο καθένας απλά και γρήγορα να προμηθευτεί το απαραίτητο λογισμικό για να παρακολουθήσει όποιο τηλέφωνο επιθυμεί.

Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εφαρμογές, που δίνουν την δυνατότητα στον αγοραστή τους να μάθει όλα όσα επιθυμεί από το κινητό του θύματος του. Πιο συγκεκριμένα, τα λογισμικά που διατίθονται γι’ αυτούς τους σκοπούς παρέχουν τις δυνατότητες παρακολούθησης γραπτών μηνυμάτων, συνομιλιών, πρόσβασης στον τηλεφωνικό κατάλογο ή ακόμα και στις φωτογραφίες και το περιεχόμενο του κινητού τηλεφώνου του υποψήφιου θύματος.

Τις περισσότερες φορές απαιτείται απλά η πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του στόχου για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να εγκατασταθεί η εφαρμογή παρακολούθησης. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε υπάρχει η λύση της αποστολής της με διάφορους άλλους τρόπους όπως email, mms, Bluetooth κα. Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ. 
Για τους χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν σε μόνιμη βάση τα θύματά τους υπάρχουν και έτοιμες συσκευές κοριοί οι οποίες πωλούνται στην αγορά και κυρίως στο διαδίκτυο ακόμα και σε τεράστια διαδικτυακα πολυκαταστήματα.
Την επιλογή αυτή φαίνεται να προτιμούν κυρίως άνδρες που θέλουν να παρακολουθήσουν τις συζύγους τους. Έτσι, προμηθεύονται την συσκευή, το κόστος της οποίας μπορεί να είναι από διπλάσιο έως τετραπλάσιο της πραγματικής της αξίας (της αξίας δηλαδή χωρίς την εφαρμογή παρακολούθησης) και στη συνέχεια την προσφέρουν στην σύζυγο ή την κοπέλα τους σε μορφή δώρου.

Βάσει όλων των παραπάνω, συγκεντρώσαμε μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε αν το κινητό σας παρακολουθείται και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προφυλαχθείτε.

Επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων


Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να σβήσετε το κατασκοπευτικό λογισμικό που ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί στο κινητό σας. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή, εναλλακτικά, να επισκεφθείτε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας κ να ζητήσετε να γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset) στη συσκευή σας. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλα τα τηλέφωνα (Android, iPhone, BlackBerry κ.λπ.). Η διαδικασία αυτή θα επαναφέρει το τηλέφωνό σας στην κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσατε. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε προηγουμένως αντίγραφα ασφαλείας (backup), αν δεν θέλετε να χάσετε αρχεία.

Με ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος

Η αναβάθμιση ή εγκατάσταση από την αρχή του λειτουργικού συστήματος (software) του τηλεφώνου σας θα επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Το καλό είναι ότι με αυτή τη μέθοδο δεν θα σβηστούν οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας, αλλά θα είστε σίγουροι ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό θα αφαιρεθεί. Και αυτό διότι οι εφαρμογές παρακολούθησης εγκαθίστανται στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

Πώς εντοπίζετε την εισβολή

1. Απενεργοποιήστε τη συσκευή

2. Παρατηρήστε αν υπάρχει ασυνήθιστη «συμπεριφορά» (π.χ. η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της ή φωτίζονται τα πλήκτρα)

3. Ελέγξτε αν η μπαταρία είναι ζεστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνο δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστό αλλά τρέχει κρυφά κάποιο πρόγραμμα


4. Ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνο

5. Παρατηρήστε αν ακούγονται ασυνήθιστοι ήχοι όταν πραγματοποιείτε μια κλήση

6. Δείτε προσεκτικά τον αναλυτικό σας λογαριασμό και αν εντοπίσετε αποστολές SMS σε αριθμό που δεν γνωρίζετε ζητήστε βοήθεια. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρακολούθησης γραπτών μηνυμάτων είναι η αποστολή αντιγράφων των εισερχομένων σας σε αριθμό που έχει οριστεί από αυτόν που σας παρακολουθεί

Προστατεύστε τα δεδομένα σας

1. Να έχετε τη συσκευή πάντοτε μαζί σας και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να τη χρησιμοποιήσει. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με το κινητό σας, έστω γι λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να εγκαταστήσει πρόγραμμα παρακολούθησης (spyware)

2. Ορίστε κωδικό πρόσβασης (password) στο τηλέφωνό σας για να το ασφαλίσετε από μη εξουσιοδοτημένη χρήση

3. Μην επιτρέπετε πρόσβαση σε άγνωστες συνδέσεις Bluetooth

4. Μην κατεβάζετε αρχεία από το Διαδίκτυο στο τηλέφωνό σας

5. Απενεργοποιήστε ή περιορίστε την πρόσβαση στο Ιντερνετ από το κινητό σας

Στοπ στις υποκλοπές

1. Αφαιρέστε την μπαταρία του κινητού όταν δεν είναι σε χρήση

2. Χρησιμοποιήστε ένα καρτοκινητό για προστασία σε εξαιρετικά ευαίσθητες συνομιλίες

3. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά στο τηλέφωνο, ενημερώστε τον τηλεπικοινωνιακό πάροχό σας

4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία ασύρματου Ιντερνετ (WiFi) στο κινητό σας. Σερφάρετε μόνο από σημεία που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή, όπως το σπίτι ή το γραφείο

5. Να θυμάστε ότι το λογισμικό spyware σπανίως μολύνει τα τηλέφωνα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ

6. Μην αποκαλύπτετε από το τηλέφωνο απόρρητες πληροφορίες, αν υποψιάζεστε ότι το κινητό σας έχει «μολυνθεί»

7. Κάντε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό σας για να αφαιρέσετε τυχόν λογισμικό παρακολούθησης

8. Εγκαταστήστε πρόγραµµα εντοπισµού κακόβουλου λογισµικού και ιών (antivirus) στο τηλέφωνό σας

9. Απενεργοποιήστε το GPS όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για να δουν πού βρίσκεται το τηλέφωνο σας (και ο κάτοχός του)

10. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ανοίξτε το μόνο όταν θέλετε να μεταφέρετε επαφές, αρχεία κ.λπ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *