Η Ευρώπη καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως χτες στις Βρυξέλλες καταδίκασαν τη «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να…

αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζητούν ειρηνική λύση στην κρίση και πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για διεθνούς παρατηρητές και διαμεσολαβητές». Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για πιθανή αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΑΣΕ στην Κριμαία.

Ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο.

Στα συμπεράσματά τους οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν επίσης ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την πλήρη προστασία τους.

Τέλος, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως με το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Προς το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε μια σαφή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *