Μαθήματα για τη ΝΔ από τη συντριβή Αδαμόπουλου στον ΔΣΑ

Τα όσα έγιναν στις εκλογές των δικηγόρων της Αθήνας, ενός από τα ισχυρότερα επαγγελματικά σωματεία της χώρας, δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα και σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό του 70,67% που πήρε ο….
ανεξάρτητος Βασίλης Αλεξανδρής, γιος του παλαιού υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Αλεξανδρή, είναι πράγματι εντυπωσιακό και δεν έχει ξαναγίνει. Όπως και το γεγονός ότι η συντριπτική ήττα του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία, Ιωάννη Αδαμόπουλου, είναι εντυπωσιακή ως προς τη διαφορά των δύο υποψηφίων.

Μια εύκολη ανάλυση του αποτελέσματος θα έλεγε ότι οι δικηγόροι ψήφισαν έτσι γιατί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τους «τσάκισε» στα μέτρα. Κάτι η απελευθέρωση του επαγγέλματος, κάτι το γεγονός ότι δεν είναι υποχρέωση πλέον να είναι παρόντες δικηγόροι στη σύνταξη συμβολαίων, κάτι η γενικότερη μείωση του εισοδήματός του επειδή δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ, κάτι η μεγάλη ανεργία στους νέους δικηγόρους, συνέβαλαν στην αποδοκιμασία ενός ψηφοδελτίου που προερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Ι. Αδαμόπουλος από την πλευρά του έκανε στρατηγικά λάθη και υποτίμησε τον αντίπαλο με αποτέλεσμα να πάρει ποσοστό λίγο πάνω από αυτό που πήρε στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν… μονοκούκι Αλεξανδρή ο οποίος πλάσαρε τον εαυτό του ως ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο. Σε αντίθεση με τον αντίπαλό του ο οποίος φωτογραφίζονταν με τον… Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δημήτρη Σιούφα.

Γεννώνται πολλά ερωτήματα όχι ως προς τη νίκη Αλεξανδρή αλλά ως προς τη συντριβή Αδαμόπουλου. Όχι ότι ο πρώτος δεν είναι ένας σοβαρός δικηγόρος, με χαμηλό προφίλ και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Αλλά γιατί οι δικηγόροι έδειξαν και στην υπόλοιπη κοινωνία που πάει το πράγμα. Ίσως να γίνει μάθημα και στη Συγγρού με τα μυωπικά της γυαλιά.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η κοινωνία στρέφεται προς τα αριστερά ή κεντροαριστερά. Και είναι αστείες οι όποιες προθέσεις ορισμένων να δείξουν ότι ο Αλεξανδρής εκπροσωπεί την νέα πολιτική πραγματικότητα, την «Ελιά». Όμως, είναι ξεκάθαρο, και πρέπει να συνδυάσουμε τις δικηγορικές εκλογές με τις κινήσεις στην Κεντροαριστερά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι πολύς κόσμος θέλει την ανανέωση, ζητά νέα πρόσωπα και μόλις βλέπει κάτι καινούργιο στρέφεται προς τα εκεί. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους τα επιτελεία των κομμάτων και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, του μόνου πολιτικού σχηματισμού που έχει μείνει από τα παλιά για να διεκδικεί την εξουσία.

Πρέπει εξάλλου να πούμε ορισμένες αλήθειες:

Το πρώτο είναι ότι τόσο ο Αλεξανδρής όσο και ο Θεοδωράκης ή παλιότερα η «Ελιά» έχουν τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης. Τέτοια πλύση εγκεφάλου από εφημερίδες και sites δεν ξανάχουμε δει από την εποχή του Ανδρέα (που δεν υπήρχε και το Ιντερνετ). Τέτοιο προμοτάρισμα σε πρόσωπα χωρίς καν να γνωρίζουμε τις ιδέες τους, το πρόγραμμά τους, τις προτάσεις τους για την Ελλάδα, δεν έχει ξαναγίνει.

Το δεύτερο είναι ότι η διαπλοκή στα μέσα ενημέρωσης θέλει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα. Τη μια η συντριπτική νίκη του Αλεξανδρή, την άλλη τα εντυπωσιακά ποσοστά του Θεοδωράκη, την τρίτη οι κινήσεις που ξαναγίνονται για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Όλα δείχνουν ότι κάποιοι προωθούν το νέο πολιτικό τοπίο που θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Είχε γίνει και παλιότερο με τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη, ξαναγίνεται τώρα με τους απολιτίκ, κεντροαριστερούς, αδιάφορους, αφασίες, αριστερούς και κεντρώους με γεμάτες τσέπες, «αδερφές και παλικάρια», ποιητές και συγγραφείς της… δραχμής, θαμώνες των μπαρ του Κολωνακίου κ.λπ. Τι ήθελαν όλοι αυτοί; Να εκφραστούν μέσω ενός κινήματος, γιατί όχι μέσω του… Σπορτ Μπίλι των νεανικών μας χρόνων. Του Θεοδωράκη με το σακίδιο στο οποίο όλοι χωράνε. Να δείτε που αυτό το σακίδιο από «βαρίδι» για τον δημοσιογράφο θα γίνει σήμα κατατεθέν. Θα το φτιάξουν οι επικοινωνιολόγοι μέσω των εφημερίδων και των πρόθυμων sites κάτι σαν τον… Ήλιο του ΠΑΣΟΚ ή τη δάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στο… σακίδιο του Αλεξανδρή χώρεσαν, λοιπόν, όλοι οι πικραμένοι. Δεξιοί δικηγόροι που τα πήραν στο κρανίο με την κυβέρνηση, Πασόκοι του Βερβεσού ο οποίος τρεις φορές απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος και τώρα πήρε τη ρεβάνς, απολιτίκ ή ολίγον αριστεροί όπως ο Γαλετσέλης (παλιό ΔΗΚΚΙ), Περάκης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και άλλοι. Έτσι πήρε το 70% και στη ΝΔ ακόμη συζητάνε τι έφταιξε. Το… σακίδιο που τα χωράει όλα έφταιξε κύριοι. Προσοχή λοιπόν με το ποτάμι του νέου κυρ Σταύρου το οποίο μπορεί να μην μείνει …ρυάκι, αλλά να megaλώσει πολύ.

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *