Οι τρεις απόρθητες χώρες – Μια επιτυχής στρατιωτική εισβολή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη

Τρεις χώρες φαίνεται πως βρίσκονται στην κορυφή αυτών που θεωρείται πως είναι πιο δύσκολο να υποστούν μια επιτυχημένη εισβολή. Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα του Independent η μορφολογία τους εδάφους και η γεωγραφική θέση και έκταση των χωρών αυτών, αποτελούν τα μεγαλύτερα «ατού» που διαθέτουν απέναντι σε επίδοξους εισβολείς.

Ελβετία: Το μεγαλύτερο «ατού» της χώρας είναι οι οροσειρές που την περιβάλλουν οι οποίες και την προστατεύουν από τους εισβολείς εδώ χρόνια.

Η χώρα έθεσε σε εφαρμογή από τον 19ο αιώνα το εθνικό αμυντικό σχέδιο «Εθνικό Οχυρό», το οποίο «επενδύει» στις Άλπεις τις οποίες και θεωρεί το ισχυρότερο εμπόδιο για επίδοξους εισβολείς. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μάλιστα, Άλπεις «οχυρώθηκαν» με αντικειμενικό στόχο την αποτροπή μια πιθανής σοβιετικής εισβολής.

Ο ελβετικός στρατός έχει «παγιδεύσει» ολόκληρα βουνά και υποδομές όπως τις γέφυρες και του δρόμους ώστε να ανατιναχτούν ανά πάσα στιγμή και σε άμεσο χρόνο από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μια πιθανή εισβολή. Έτσι θα καθυστερήσει σημαντική η επέλαση των εισβολέων χαρίζοντας πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας στους αμυνόμενους Ελβετούς.

Επιπροσθέτως, στα βουνά που περιστοιχίζουν την Ελβετία, έχουν δημιουργηθεί τούνελ, αποθήκες και φρούρια στα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταλύσουν μονάδες του στρατού και να πλήξουν τις εχθρικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός πως η Ελβετία διαθέτει μόλις 15.000 μάχιμους στρατιώτες, σε περίπτωση εισβολής σχεδόν 4εκατ. πολίτες είναι ετοιμοπόλεμοι ενώ επιπλέον 3εκατ. άτομα είναι κατάλληλα να παράσχουν στρατιωτικές υπηρεσίες. Ουσιαστικά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι έτοιμο να βρεθεί σε θέσεις μάχης κατά τον εισβολέων.

Νέα Ζηλανδία: Βρίσκεται περίπου 1.000 μίλια μακριά από την μεγαλύτερη ενδοχώρα της Αυστραλίας που ούτως ή άλλως δεν είναι αρκετά κοντά σε κάποια άλλη χώρα.

Έτσι η μεταφορά στρατού και εξοπλισμού στη Νέα Ζηλανδία θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το πιο λογικό θα ήταν μια εισβολή να ξεκινήσει από την Αυστραλία αν και αυτή με τη σειρά της – αν και λιγότερο απομονωμένη- δεν είναι ιδανική για μια εισβολή εξαιτίας του κλίματος της χώρας στο οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσαρμοστεί ένας ξένος. Σε κάθε περίπτωση μια εισβολή στην Αυστραλία θα έδινε χρόνο στη Νέα Ζηλανδία να προετοιμαστεί για τους εισβολείς.

Το πλεονέκτημα του μη προσβάσιμου νησιού για επίδοξους εισβολείς, ισχύει και για την Ισλανδία. Τη χώρα – νησί που βρίσκεται στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού και δεν διαθέτει μεγάλα λιμάνια. Επίσης η Ισλανία είναι μια χώρα με πολλά βουνά, πεδία λάβας αλλά και μεγάλες εκτάσεις πάγου.

Ρωσία: Ιστορικά έχει αποδειχθεί πως μια εισβολή στη Ρωσία δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η ατελείωτη έκτασή της είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένα επίδοξος εχθρός. Η εφοδιαστική αλυσίδα που θα έπρεπε να «στηθεί» θα ήταν τεράστια.

Το κλίμα είναι το δεύτερο μεγάλο «ατού» της Ρωσίας. Τα καλοκαίρια έχει πολλή ζέστη και το χειμώνα υγρασία και ο υδράργυρος πέφτει κατά πολύ κάτω από το μηδέν ενώ ευνοείται και από τη μορφολογία του εδάφους που περιλαμβάνει βουνά, μεγάλης έκτασης δάση αλλά και βάλτους, λίμνες και ποτάμια.

Και έπειτα υπάρχουν και οι Ρώσοι οι οποίο πολεμούν και επιδίδονται σε αντάρτικο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κανένας στρατός δεν είναι αρκετά μεγάλος για να κρατήσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των ρωσικών εδαφών.

Το κείμενο αποτελεί περίληψη των απαντήσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του quora.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *