Πέντε Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τις επενδύσεις χρυσού!

Και η έκπληξη ήρθε από τον ΣΚΑΪ….

Πρώτο θέμα στο χθεσινοβραδυνό eco-news ήταν οι αντιδράσεις στα σχέδια εξόρυξης χρυσού σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ελλάδα αρνούνται τις επενδύσεις χρυσού φοβούμενες το οικολογικό και κοινωνικό κόστος.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το περιμέναμε από το συγκεκριμένο κανάλι… κι όμως το τρίλεπτο αυτό ήταν Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας που το πρόβλημα της εκμετάλλευσης χρυσού παρουσιάστηκε στη σωστή του διάσταση – και μάλιστα με αναφορά στη Χαλκιδική και όχι σε κάποια άλλη χώρα! Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι μια οποιαδήποτε επένδυση αλλά μια εξαιρετικά ρυπογόνος βιομηχανία. Υπάρχουν υποσχέσεις για προσλήψεις από τη μια, αλλά από την άλλη σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν είναι οι “ξενόφερτοι τραμπούκοι” που φαντάζεται ο κ. Πάχτας, αλλά κάτοικοι που αγωνίζονται για τον τόπο τους και τις ζωές τους. Κι αυτά δεν συμβαίνουν κάπου στον τρίτο κόσμο, αλλά σε τουλάχιστον πέντε χώρες μέσα στην καρδιά της Ευρώπης!

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε η ζημία που θα υποστούν οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες από αυτήν την επένδυση και τέθηκε το ερώτημα αν το ισοζύγιο αποβαίνει τελικά σε όφελος της κοινωνίας ή όχι. Απάντηση δεν περιμένουμε να δοθεί αλλά τουλάχιστον η ερώτηση ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *