Στην Αθήνα η τρόικα με στόχο τη συμφωνία

Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να…

κλείσει η συμφωνιά με την ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της εβδομάδας.

 Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, η συμφωνία αυτή θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

 Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

 Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, μετά τη λήξη του χθεσινού Ecofin, την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Πιέζουν για το πλεόνασμα
 Έμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» βάζει η τρόικα.

 Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αφενός πιέζουν για να… συμπιεστεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που θα διανεμηθεί εφέτος και αφετέρου «γκρινιάζουν» για τη διάθεσή του μόνο σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους, ζητώντας να δοθούν κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς.

 Πάντως χθες από τς Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως το 70% του ποσού που θα είναι διαθέσιμο από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

 Ειδικότερα από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος» του 70% της υπέρβασης του στόχου για το πλεόνασμα του 2013.

 Πέρυσι είχε τεθεί στόχος για μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα. Εφόσον το πλεόνασμα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, θεωρητικά, υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα» 1,05 δισ. ευρώ. Ομως υπό τις πιέσεις της τρόικας πιθανότατα το ποσό θα είναι τελικά μικρότερο.

Οι στόχοι
 Κι αυτό γιατί ζητά πριν προσδιοριστεί το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.

 Δηλαδή πρώτα να εξασφαλιστεί ότι το φετινό πλεόνασμα θα είναι 2,9 δισ. ευρώ και στη συνέχεια το ποσό που θα απομείνει να μπορεί να διανεμηθεί.

 Επιπρόσθετα έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για διάθεση μέρους του πλεονάσματος για αναπτυξιακούς σκοπούς.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (στα τέλη Ιανουαρίου φθάνουν τα 4,63 δισ. ευρώ), ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

 Για το θέμα κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε χθες ότι η επιλογή για το πώς θα διανεμηθεί το ποσό που θα προκύψει είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

 Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δεν είναι το μόνο πεδίο της διαπραγμάτευσης που παρατηρούνται σημαντικές διχογνωμίες με την τρόικα.

Ασυμφωνία
 Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για μία σειρά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015, τα εργασιακά, οι απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και οι παρεμβάσεις που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι σε θέματα όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και θα καταστεί προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

 Εξάλλου, χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι δεν αλλάζει τίποτε με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, πρόταση όμως που δεν έχει αποδεχθεί η τρόικα. Για το ποσοστό ιδιοκτησίας των φαρμακείων, τους είπε ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής και επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν είναι φαρμακοποιοί.

 Οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε νέα απεργία την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *