Αποκλείουν το κούρεμα καταθέσεων οι τραπεζίτες

Αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων στην Ελλάδα τραπεζικό στέλεχος υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρακτικά δεν αφορά την χώρα μας.

Μιλώντας στο financialbox αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε την Κύπρο με την Ελλάδα. Στην Κύπρο, αναφέρει έκλεισε η Λαϊκή
τράπεζα και οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στην τράπεζα Κύπρου όπου κουρεύτηκαν οι καταθέσεις και μπήκαν capital control (έλεγχος κεφαλαίων).

Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα δεν κλείνει κάποια τράπεζα και επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι το «κούρεμα» θα επιβληθεί για το ποσό που υπερβαίνει την εγγύηση, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ. Στην πράξη, τονίζει το τραπεζικό στέλεχος, στην Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «κούρεμα», καθώς το 99,5% των καταθέσεων αφορά λογαριασμούς με υπόλοιπο κάτω των 100.000 ευρώ.

Δηλαδή, μόλις το 0,5% των καταθέσεων θα μπορούσε να υποστεί «κούρεμα» και υπό την προϋπόθεση ότι οι καταθέσεις είναι τοποθετημένες σε τραπεζικό ίδρυμα που θα τεθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

Υπενθυμίζει ότι με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση, όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι υποψήφιοι για «κούρεμα» σε περίπτωση που η τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός τεθεί υπό εξυγίανση ή εκκαθάριση.

Εν τούτοις οι μαζικές εκροές καταθέσεων έχουν επαναφέρει το θέμα στην δημοσιότητα και γίνεται λόγος για τον έλεγχο κεφαλαίων.
Όμως όσο υπάρχει ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας, οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να συνεχίσουν να μειώνονται οι καταθέσεις και η ΕΚΤ να βάλει όριο στο ELA.

Τότε υποχρεωτικά θα υπάρξει capital control δηλαδή έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων στις τράπεζες και όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs.

Σε αυτή την περίπτωση είτε ένας καταθέτης έχει 2000 ευρώ είτε 200.000 ευρώ δεν θα έχει καμία σημασία.

Έτσι, αν οι διαπραγματεύσεις δεν δώσουν «λύση» το αργότερο μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, η υπόθεση ενεργοποίησης capital controls (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων) στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ένα ορατό ενδεχόμενο. Την άποψη αυτή έχουν αρχίσει να διαχέουν με ιδιαίτερη έμφαση τις αναλύσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης, με τελευταίο τον οίκο Moody’s και βασική αιτία την εξάντληση των ρευστών διαθεσιμών στο τραπεζικό σύστημα, λόγω των πληρωμών χρέους από το Δημόσιο και της συγκρατημένης ανησυχίας των καταθετών.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζικών που εμπλέκονται στην παρακολούθηση των ορίων αντοχής της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Η απειλή για capital controls έρχεται κάθε ημέρα και πιο κοντά λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, όσο η αναμενόμενη συμφωνία καθυστερεί και μαζί της η εισροή νέων πόρων στο τραπεζικό σύστημα.

Ήδη το τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, σύμφωνα με το capital.gr, το Δημόσιο είχε χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13-14 δισ. ευρώ ανελαστικές, ενώ έρχεται αντιμέτωπο την ερχόμενη εβδομάδα με ακόμα μία δόση προς το ΔΝΤ 298 εκατ. ευρώ (σύνολο 1,53 δισ. ευρώ τον Ιούνιο), αλλά και με ανανεώσεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
.financialbox.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *