Δήλωση για τα Πανεπιστήμια

Toυ Θεόδωρος Κουτρούκης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με αφορμή ερωτήσεις συμπολιτών μας, αναφορικά με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που…
διεξάγονται από ποικιλώνυμους φορείς, αισθάνομαι την υποχρέωση να διευκρινίσω τα εξής:

Α) Τα Πανεπιστήμια είναι εκπαιδευτικοί θεσμοί που ασχολούνται με την θεραπεία των καταγεγραμμένων επιστημών. Δραστηριότητες όπως είναι το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών, η καφεμαντεία, το βουντού και άλλα τινά μπορεί να είναι σεβαστά χόμπι αλλά δεν αποτελούν ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα.

Β) Τα Πανεπιστήμια είναι φορείς που παρέχουν αναγνωρισμένους τίτλους και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κύκλων σπουδών τους, ενώ σε κάθε περίπτωση τηρούν κάποιες προδιαγραφές ποιότητας. Στην χώρα μας προς το παρόν πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχουν μόνο τα κρατικά πανεπιστήμια και μερικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ουδείς άλλος.

Γ) Στα Πανεπιστήμια διδάσκουν επιστήμονες που διαθέτούν τουλάχιστον διδακτορικό δίπλωμα και διαθέτουν εξαίρετες εκπαιδευτικές και ερευνητικές επιδόσεις. Κανείς άλλος δεν επιτρέπεται να διδάσκει στα Πανεπιστήμια, όσο καλός εκπαιδευτής και να είναι.

Δ) Στα Πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικές τεχνικές όπως η διάλεξη, το πείραμα, η προσομοίωση, οι ερωταποκρίσεις, ο καταιγισμός ιδεών κ.λπ. Στα Πανεπιστήμια δεν διεξάγονται συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου, αυτές διεξάγονται μόνο στα κυλικεία των Πανεπιστημίων με τη συνοδεία του εθνικού ροφήματος (στιγμιαίος καφές).

Ε) Οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, μπορεί να είναι δημιουργικές η ευχάριστες δεν αποτελούν σε καμία όμως περίπτωση πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά μόνο ψυχαγωγική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου και φυσικά δεν παρέχουν στον εμπλεκόμενο κανένα από τα προνόμια που απολαμβάνουν οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων.

Κατόπιν τούτων, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν συμμετέχω με οποιαδήποτε ιδιότητα σε καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ουδεμία ευθύνη φέρω για οποιαδήποτε σχετικό εγχείρημα.

Αν στο μέλλον εμπλακώ σε οποιοδήποτε ανάλογη προσπάθεια που θα διέπεται από σοβαρότητα, εγκυρότητα και αξιοπιστία θα ενημερώσω τους συμπολίτες μου με σχετική ανακοίνωση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *