Το αλκοόλ προστατεύει από την κατάθλιψη

Παρότι το αλκοόλ θεωρείται πως έχει καταθλιπτικές ιδιότητες, μια νέα μελέτη δείχνει πως όσοι το αποφεύγουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άγχος και
κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους πίνουν λίγο.

Η μελέτη διενεργήθηκε από Νορβηγούς και Βρετανούς ερευνητές σε 38.000 εθελοντές κ δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αddiction». Τα υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης (17% και 16% αντιστοίχως) καταγράφτηκαν στους εθελοντές που δν έπιναν αλκοόλ, ενώ τα χαμηλότερα σε όσους έπιναν δυο-τρία ποτά την εβδομάδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια πιθανή εξήγηση δίνει ένα άλλο εύρημα της μελέτης: όσοι δεν έπιναν αλκοόλ, είπαν πως είχαν λιγότερες κοινωνικές επαφές σε σύγκριση με όσους έπιναν έστω λίγο. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως για να αποφεύγει κάποιος (στη σύγχρονη εποχή κ στη Δύση) εντελώς το αλκοόλ, ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που καθιστά απαγορευτική την κατανάλωσή του.
Στη νέα μελέτη διαπιστώθηκε πως οι εθελοντές που δεν έπιναν, ανέφεραν κατά μέσο όρο πιο πολλά προβλήματα υγείας για τα οποία έπαιρναν φάρμακα, οπότε κατ΄ ανάγκην δεν έπιναν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *