Ομπάμα: ”Γι’ αυτό δεν θα συναντήσω τον Νετανιάχου όταν έρθει στις ΗΠΑ”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν αυτός επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, διότι αυτό «δεν θα ήταν πρέπον» δύο
εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προσκάλεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ για να εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο ή τους Δημοκρατικούς.

Μια συνάντηση του κ. Νετανιάχου με τον κ. Ομπάμα τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποστήριξη στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Αρνούμαι να τον συναντήσω απλώς διότι η πολιτική μας γενικά είναι ότι δεν πραγματοποιούμε συνάντηση με οποιονδήποτε ηγέτη του κόσμου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη χώρα του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Πιστεύω ότι δεν είναι πρέπον και αυτό συνέβη και με κάποιους από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε.

Ως παράδειγμα ο κ. Ομπάμα ανέφερε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προγραμμάτισε την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον μακριά από την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του, ώστε «να μην φανεί σαν να εμπλεκόμαστε», επεσήμανε.

Η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, συμμερίζονται τις επιφυλάξεις του Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις και επιθυμούν να επιβάλουν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν. Πάντως οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα σταματήσουν να ασκούν πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων για δύο μήνες.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι προτεραιότητά του είναι να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις να μην διαπραγματευτούν μια συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Ισραήλ.

«Για εμάς το να υπονομεύσουμε τη διπλωματία αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς καλό λόγο είναι λάθος», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα στη συνέντευξή του

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *