Κλίμακα σοφίας

Σκέψου ότι υπάρχει κλίμακα σοφίας, αρχίζει με το 0 και η τελική γνώση είναι στο 10….
Στο ζήτημα «ποιον να βλέπεις ανώτερό σου, να στέκεσαι πίσω του, να σκύβεις το κεφάλι», στην τελική γνώση (στο 10) υπάρχει το «κανείς». Όταν φτάσεις στο 10, ακόμα και τον Θεό ίσο σου τον βλέπεις (θαυμάζεις, αλλά δεν προσκυνάς).

Ο άνθρωπος που θεωρεί ανώτερούς του έναν διάσημο (πχ τραγουδιστή), έναν δημόσιο υπάλληλο (πχ μπάτσο), έναν βουλευτή, σε πιο στάδιο της κλίμακας βρίσκεται;

Όλοι οι «διάσημοι» είναι οι χειρότεροι του ανθρώπινου είδους. Ζουν μεσ’ την ψευτιά, την κενότητα, την επιφάνεια και το επιδιώκουν κιόλας, καμαρώνουν γι’ αυτό, αισθάνονται άξιοι. Οι «διάσημοι» είναι λιγότεροι κι από τον χαμερπέστερο (σκουλήκι σερνάμενο) άσημο.

Σου λέει ο μπάτσος να του μιλάς στον πληθυντικό. Γιατί νομίζεις ότι έχει την απαίτηση να τον σεβαστείς, επειδή είναι άξιος άνθρωπος; Όχι, επειδή πιστεύει ότι έχει εξουσία! Και πρόσεξε το καλύτερο, πιστεύει ότι έχει εξουσία ΠΑΝΩ ΣΟΥ! (ούτε ο Θεός δεν έχει απόλυτη εξουσία πάνω μου, έχει το μπατσάκι.) Θεωρεί ότι έχει την απόλυτη εξουσία πάνω σου, ενώ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! Υπάρχει για να σε υπηρετεί! Καθώς επίσης και εσύ τον πληρώνεις!!!

Ο βουλευτής είναι επίσης υπάλληλός σου. Σε εκπροσωπεί. Εκπροσώπηση σημαίνει ότι έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία δουλειά που εσύ του έχεις αναθέσει. Την κάνει λάθος, φέρνει και τα χειρότερα για σένα αποτελέσματα κι εσύ αντί να τον απολύσεις και να πάρεις πίσω κι όσα χρήματα πληρώθηκε για να κάνει τόσο άθλια την δουλειά που του ανέθεσες, τον υπακούς!!! Θεωρείς θέσφατο, κανόνες απαράβατους, τις παπαριές που ο εκπρόσωπός σου, ενάντια στην βούλησή σου, κάνει.

Όταν φτάσεις στο 10 θαυμάζεις (χωρίς να νιώθεις λιγότερος) μόνον τον άνθρωπο που είναι ηθικός, έχει πνεύμα, σθένος κλπ (όλα τα ανώτερα χαρακτηριστικά που εξισώνουν τον άνθρωπο με το θείο). Όχι τα σκουλήκια τα έρποντα, τους χειρότερους όλων, που τους ανεβάζεις σε βάθρα, τους στρώνεις κόκκινα χαλιά, τους πλουτίζεις και στέκεσαι και σούζα απέναντί τους.

(Μπορείς τώρα, με βάση τα ανωτέρω, να βρεις σε πιο στάδιο της κλίμακας βρίσκεσαι.)

Stefania Ligerou

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *