Νίκος Αναστασιάδης: “Κρίσιμη η κατάσταση με την Ελλάδα – Ελπίζω η Αθήνα να πετύχει”

Ως αρκούντως κρίσιμη περιγράφει την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί ο τρόπος
εξόδου από το αδιέξοδο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η σταθερή θέση της Κύπρου είναι η στήριξη της Ελλάδας και αυτή θα είναι και η πολιτική σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που ακολουθούν.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα, ότι “εξ όσων πληροφορούμαι η κατάσταση είναι αρκούντως κρίσιμη, με την έννοια ότι το αδιέξοδο δεν είναι αυτό το οποίο αναμένετο”.

Ο Κυπριος Πρόεδρος είπε ότι θέλει να ελπίζει ότι μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί ο τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο, έτσι ώστε η προσπάθεια που η Ελλάδα καταβάλλει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες ευρύτερα, να στεφθεί με επιτυχία.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι “δεν λέω ότι είμαι αισιόδοξος, αλλά λέω ότι η ευχή είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό που και ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, δηλαδή η ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το υποκατάστατο της λιτότητας ή της αυστηρής λιτότητας”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ερωτηθείς σχετικά με τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών  ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος και τις αντιδράσεις κομμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι “σταθερή θέση της Κύπρου είναι η στήριξη της Ελλάδας, όπως και έπραξα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς και συνεπώς αυτή θα είναι και η πολιτική μας σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που ακολουθούν, είτε του Eurogroup είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”. Βεβαίως – διευκρίνισε – “η κάθε χώρα καλείται να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ή γενικότερα προσαρμογής με βάση τις δανειοδοτικές της ανάγκες ή και τις δανειοδοτικές της υποχρεώσεις”.

Ερωτηθείς κατά πόσον μια οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που αφορά την Ελλάδα θα επηρεάσει και την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης, αφού ευχήθηκε να μην υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη, είπε ότι παρόλα αυτά “οι αποφάσεις του Eurogroup του `13 ήταν ίσως ο τελευταίος κρίκος επιπτώσεων για την Κύπρο, τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών ελέγχονται ανελλιπώς από την Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να προστατευτεί γενικότερα η οικονομία του τόπου”. Παράλληλα δήλωσε ότι “βεβαίως μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ της Ελλάδας δεν θα επηρεάσει απλώς την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεπώς, κάποιες συνέπειες, βεβαίως ελάχιστες, που δεν θα διαφοροποιήσουν δραματικά την κατάσταση στην Κύπρο, θα υπάρξουν”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *