Στην τελική φάση οι διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε στη Γενεύη για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις…
 που είναι σε εξέλιξη για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι διαβουλεύσεις έχουν μπει στην τελική τους φάση.

Ο Τζον Κέρι μεταβαίνει στη Γενεύη «με στόχο να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών και στην προσέγγιση μιας συμφωνίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι βλέπει «μια πραγματική ευκαιρία» για την επίτευξη συμφωνίας στη Γενεύη με το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Λαβρόφ που βρίσκεται από χθες στη Γενεύη, συνάντησε χθες βράδυ τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και υπογράμμισε κατά τη συνάντηση αυτή «ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα 5+1 έχει μια πραγματική ευκαιρία να καταλήξει σε μια συμφωνία», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν βασικά σημεία των θέσεων των δύο πλευρών, τα οποία εμποδίζουν τη λήψη μιας απόφασης.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι θέλει μια «στέρεη συμφωνία». «Όσον αφορά το ιρανικό πρόγραμμα, επιθυμώ μια στέρεη συμφωνία και βρίσκομαι εδώ για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του σήμερα στη Γενεύη, όπου βρίσκονται και οι ομόλογοί του της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Κίνας.

Οι διπλωμάτες του Ιράν και της ομάδας 5+1 διαπραγματεύονται βήμα προς βήμα από την Τετάρτη στην ελβετική πόλη μια συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των κυρώσεων.

Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά εκκρεμούν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί και οι επικεφαλής της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων αποφάσισαν χθες να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε στην τελική ευθεία αλλά οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις μάς έμαθαν να είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθη από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, οι ίδιοι υπουργοί είχαν επίσης μεταβεί στη Γενεύη αλλά οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν χωρίς επίτευξη συμφωνίας κυρίως λόγω της θέσης της Γαλλίας η οποία ενέτεινε σημαντικά τις απαιτήσεις των χωρών της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και ή Γερμανία). Η θέση αυτή, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας 5+1, επικρίθηκε ιδιαίτερα στο Ιράν όπου ο Φαμπιούς κατηγορήθηκε ότι ματαίωσε τη συμφωνία.

Αργά χθες ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και των έξι μεγάλων δυνάμεων έχουν «σημειώσει πρόοδο η οποία μας οδηγεί πιο κοντά σε μια πολύ μεγάλη πρόοδο», τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *