Πρόβα «τζενεράλε» για την εκταμίευση της δόσης στις Βρυξέλλες

Στην ομάδα εργασίας του ευρώ (EuroWorking Group) θα βρίσκεται σήμερα ένα (προχωρημένης μορφής) προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.

Τα επιτελεία των τεχνοκρατών των 17 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα επεξεργαστούν την εισήγηση…
του Eurogroup της 12 Νοεμβρίου το οποίο αποτελεί σημείο-ορόσημο για την Ελλάδα αφού εκεί θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Παρουσία της τρόικας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα το πακέτο της «συμφωνίας» στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση. Συμφωνία, ωστόσο, η οποία συνοδεύεται από έναν αστερίσκο καθώς η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στα εργασιακά.

Με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης να διαμηνύει πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να μη χάσουμε τις ημερομηνίες, χθες υπήρξαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών αρχηγών για να καλυφθούν τα κενά έστω και στο νήμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης άνοιξε χθες χαραμάδα συμφωνίας μετά και την υποχώρηση της τρόικας στο θέμα των αποζημιώσεων για απόλυση και άφησε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει τα εργασιακά μέτρα. Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, πάντως, επιβεβαίωσε τη «σκληρή» γραμμή εντός τους κόμματος για τις θέσεις της τρόικας στις εργασιακές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο και πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν και από τη διαδικασία που θα που αποφασιστεί για την ψήφιση των μέτρων. Σε περίπτωση, δηλαδή, που έλθουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα άρθρο όλα τα μέτρα και τα εργασιακά, δεν αποκλείεται να υπάρξει σοβαρή εμπλοκή.

Από την κυβέρνηση, από την άλλη, διαμηνύουν ότι η απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει με οποιοδήποτε ρίσκο ισχύει στο ακέραιο, ενώ στέλνουν το μήνυμα ότι η τρόικα δεν συζητά περαιτέρω βελτίωση στις αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις στις προτάσεις για τις αποζημιώσεις.

Το θετικό που προκύπτει, πάντως, είναι ότι πηγές της Κομισιόν δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτό που αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες στη Βουλή: ότι η επιμήκυνση δεν έχει επίσημα δοθεί αλλά όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σα να έχει ήδη αποφασιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μακροοικονομικό σενάριο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο EuroWorking Group και με βάση το οποίο υπολογίζει τα μεγέθη του χρέους και του ελλείμματος η τρόικα, έχει ορίζοντα προσαρμογής το 2016.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *