Τριπλό “χαράτσι” για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει η εφορία στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, καθώς…
με το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης εκτός από το φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος (φέτος είναι 650 ευρώ από 500), θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό θα συμβεί διότι οι επαγγελματίες και γενικότερα όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, δεν προκαταβάλλουν την έκτακτη εισφορά, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι θα πληρώσουν μαζεμένα: φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και έκτακτη εισφορά, ενώ στην εξαιρετική περίπτωση που δικαιούνται επιστροφή φόρου, αυτή, θα συμψηφίζεται αυτόματα και με την εισφορά αλληλεγγύης και με το τέλος επιτηδεύματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται μόνο από τις αμοιβές εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε μισθολόγιο. Σε όσους απασχολούνται με ειδική σχέση και γενικότερα, σε όσους εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, δεν γίνεται παρακράτηση της ειδικής εισφοράς. Όλοι αυτοί, θα πρέπει να την καταβάλλουν ολόκληρη, μαζί με τον φόρο εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με συντελεστές που κλιμακώνονται από 1% έως 4%. Στο εισόδημα «μετράνε» πέραν των μισθών και των συντάξεων, τα οικογενειακά επιδόματα, οι ισόβιες συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα ανεργίας, το φοιτητικό επίδομα, οι αναπηρικές συντάξεις, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα κλπ.

e-typos.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *