Ερντογάν: Τσαρλατάνοι οι διαδηλωτές – Θέλουν μόνο να προκαλέσουν χάος

Σκοπιμότητες βλέπει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από την έκρηξη οργής που προκάλεσε ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν…

Ο Ερτνογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση , τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο των επιχειρήσεων ότι “τρομοκρατούν το δρόμο” πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

“Επιχειρούν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα προκαλώντας και τρομοκρατώντας τον δρόμο”, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας.

Νωρίτερα κατά την τελετή των εγκαινίων μιας γραμμής του μετρό στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να σπείρουν το χάος για να επηρεάσουν τις δημοτικές εκλογές.

“Υποτίθεται πως είσαστε δημοκράτες, υπέρ της ελευθερίας. Πρόκειται όμως για τσαρλατάνους, δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων.

Και πρόσθεσε: “λένε, ας προκαλέσουμε χάος και ίσως έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Όμως τα αδέλφια μου στην Άγκυρα και την Τουρκία θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση στις 30 Μαρτίου”.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας “Ταγίπ, δολοφόνε” με την ευκαιρία της κηδείας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος τραυματίστηκε από δακρυγόνο της αστυνομίας κατά τις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί για το σπίτι του και απεβίωσε την Τρίτη αφού έμεινε 269 ημέρες βυθισμένος σε κώμα.

Αργά χθες το απόγευμα ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές, σε Κωνσταντινούπολη Άγκυρα και πολλές άλλες πόλεις.

Κι ενώ ο Ερντογάν επιτέθηκε σε αντιδημοκρατικές δυνάμεις που “τρομοκρατούν το δρόμο”, ο αρχηγός του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεώρησε τον πρωθυπουργό υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου.
Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τον Μπερκίν Ελβάν “μάρτυρα της δημοκρατίας”. “Καλώ όλους τους πολίτες μας, παρακαλώ μην απαντάτε σε προκλήσεις. Θα επιδιώξουμε τα δικαιώματά μας μέσω της δημοκρατικής οδού”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε την οικογένεια του Ελβάν.

Σε γραπτή δήλωσή του χθες, Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για “επικίνδυνη πρόκληση”, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός “σέρνει την Τουρκία σε μεγάλη αναταραχή και ατμόσφαιρα χάους διότι είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία του”.

Μιλώντας στη “Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ” γι’ αυτά τα σχόλια, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως έχει ακούσει φήμες ότι μια ψεύτικη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ερντογάν μπορεί να σκηνοθετηθεί με στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη προς το πρόσωπό του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *