Και μετά τις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα είναι μία οριακή στιγμή για το πολιτικό σύστημα. Και μόνο η προετοιμασία γι’ αυτή τη δοκιμασία έχει προκαλέσει ισχυρούς εσωκομματικούς κραδασμούς στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε διεργασίες για την…

ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που δεν ευδοκίμησαν, έφερε ένα νέο κόμμα που καταγράφεται στον εκλογικό χάρτη, το Ποτάμι, ενώ ακόμη ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι πολύς και άρα μπορεί να σηκωθεί ακόμη περισσότερος αέρας. Αντάρτικα, μετακινήσεις στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο, διασπάσεις, προσπάθειες συνένωσης δυνάμεων και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό σε εκπλήξεις και ανατροπές συνθέτουν ένα σκηνικό απρόσφορο για προβλέψεις.

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε κάθε εκτίμηση για τα ερχόμενα να είναι επισφαλής. Παρόλα αυτά, στα κομματικά επιτελεία γίνονται συζητήσεις με ορίζοντα την επόμενη μέρα των εκλογών του Μαΐου. Δύο σενάρια που συζητούνται ζωηρά στο παρασκήνιο είναι τα εξής:

– Εάν η ΝΔ σημειώσει μια ανεκτή επίδοση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες για μεγάλη νίκη ή είναι απογοητευτικό το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ελπίζουν στην κυβέρνηση, τότε είναι πιθανό να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές για το φθινόπωρο. Ειδικά εφόσον το ΠΑΣΟΚ βρεθεί σε δύσκολη θέση και κινηθεί σε ποσοστά που θα σηματοδοτήσουν εσωκομματική αναταραχή, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ζητώντας εντολή για σταθερότερη κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους.

– Στην ίδια περίπτωση ή σε μια κάπως παρεμφερή, με τη ΝΔ να χάνει δυνάμεις αλλά να μη συντρίβεται, και εφόσον εκτός από το ΠΑΣΟΚ βρεθεί σε δύσκολη θέση και η ΔΗΜΑΡ, μη εκλέγοντας ούτε έναν ευρωβουλευτή για παράδειγμα, τότε θα πέσει στο τραπέζι το σχέδιο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα βουλή. Φιλοδοξία των εμπνευστών αυτού του σχεδίου είναι η επιστροφή του Φώτη Κουβέλη στη διακυβέρνηση στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας με αντάλλαγμα να προταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προεδρία της δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015.

Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κακό και για τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των διπλών εκλογών είναι συνάρτηση της δυναμικής που θα αναπτυχθεί στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι δηλαδή κάτι που υπερβαίνει τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των δύο πολιτικών αρχηγών.

Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται αντιμέτωπο με γαλάζια αντάρτικα (Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, Κακλαμάνης στην Αθήνα), έχει το ρίσκο της επιλογής για την περιφέρεια Αττικής του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος στη βάση της ΝΔ, αλλά προσβλέπει σε ενδεχόμενες κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο α γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πιθανολογούν, δηλαδή, ότι οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα χτυπήσουν πρωτιές την πρώτη Κυριακή και αυτό θα δημιουργήσει βαριά ατμόσφαιρα η οποία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τη δεύτερη Κυριακή, όταν θα γίνουν ταυτόχρονα και οι ευρωεκλογές. Αισιοδοξούν ότι την εβδομάδα που θα μεσολαβήσει θα εκδηλωθεί εσωκομματική γκρίνια με σημείο αιχμής την ευθύνη των επιλογών που έγιναν και αυτό θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά και αποθαρρυντικά για τους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάργηση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης μετρήσεων το δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές είναι ένας ακόμη παράγοντας που προφανώς θα επηρεάσει τη διαμόρφωση ρεύματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ που αισιοδοξούν ότι μπορούν να ανακτήσουν ακόμη και την πρώτη θέση μετά τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, άγαμες θυγατέρες, χαμηλοσυνταξιούχους και μετά τις προεκλογικές προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων που θα γίνουν στους δήμους, ταυτόχρονα με το νέο πρόγραμμα voucher που θα αφορά 50.000 νέους ανέργους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *