Οι γαλλικές φρεγάτες, η ΑΟΖ και τα πετρέλαια στο Αιγαίο

Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει από τη Γαλλία την προμήθεια δύο φρεγατών FREMM, καθώς και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Breguet Br. 1150 Atlantique, κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης περί θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το Βήμα, υπάρχει…
ευθεία σύνδεση φρεγατών και ΑΟΖ όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΓΕΕΘΑ είχε καταγράψει από τις αρχές του 2013 τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν εφόσον η Αθήνα θέλει να επεκτείνει ουσιαστικά το επιχειρησιακό πεδίο πέραν του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΓΕΕΘΑ θεωρεί απολύτως αναγκαία την απόκτηση των τεσσάρων αεροσκαφών μετά την απόσυρση των προηγουμένων (των Ρ-3Β Orion) το 2008. Ηδη η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την προμήθεια τουλάχιστον τεσσάρων P-3C Orion για σκοπούς επιτήρησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα που συζήτησε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κ. Χρηστίδης.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ενοικίαση των φρεγατών θα στοιχίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ ανά σκάφος, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι πιθανόν η τιμή να μειωθεί. Αγνωστη επίσης είναι η χρονική διάρκεια της ενοικίασης. Εκτιμάται ότι περίπου 100 άτομα από την DCNS θα έρθουν στην Ελλάδα για τη συντήρηση.

Υπήρξε αιφνιδιασμός με την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ ως πρώτο βήμα για τη μελλοντική ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η Αγκυρα μπορεί να μην έχει προχωρήσει σε έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές (ορισμένες βρίσκονται καθαρά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας), είχε όμως πρόσφατα στείλει σαφή μηνύματα ότι ίσως το πράξει.
Με τη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση η κυβέρνηση, χωρίς να εμφανίζεται να απεμπολεί τα δικαιώματά της, καταγράφει τις θέσεις της στον ΟΗΕ και κερδίζει πολιτικό χρόνο.

Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν εσχάτως οι κατάλληλοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί δίαυλοι ώστε να μετριαστούν οι πιθανές αντιδράσεις της Αγκυρας. Οπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Παρασκευής, η Τουρκία δεν επιθυμεί άμεσα την κλιμάκωση.

Πηγή: efimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *