Το Ρεμπέτικο επέστρεψε στον Πειραιά

Με κόσμο και κέφι «πλημμύρισε» ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Διονυσίου, στην «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. …

Μικροί και μεγάλοι Πειραιώτες, τραγούδησαν, χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι αργά το βράδυ, στη διήμερη γιορτή με την οποία ο Δήμος τίμησε το ρεμπέτικο που γεννήθηκε και ταυτίστηκε με τον Πειραιά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στην «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά, οι γιοι των μεγάλων ρεμπετών Γιάννη Παπαϊωάννου και Μάρκου Βαμβακάρη Αντώνης Παπαϊωάννου και Στέλιος Βαμβακάρης «ζωντάνεψαν» την εποχή της αυθεντικής ρεμπέτικης δημιουργίας και μας «ταξίδεψαν» σε αγαπημένες μελωδίες στα πειραιώτικα ρεμπέτικα και στα «Σμυρναίικα».

Τα «ρεμπέτικα της κιθάρας», παρουσίασε ο καθηγητής λαϊκής κιθάρας και λαούτου, δεξιοτέχνης μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Φίλες και Φίλοι, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες, φέτος έχουμε την πρώτη γιορτή ρεμπέτικου τραγουδιού. Του χρόνου θα έχουμε τη δεύτερη. Μετά από δέκα χρόνια, θα έχουμε τη δέκατη, κοκ.

Σήμερα γεννιέται ένας θεσμός. Το ρεμπέτικο τραγούδι γεννήθηκε στον Πειραιά για να μεγαλουργήσει σε όλη την Ελλάδα.

Θέλω να σας πω ότι, αυτός ο μήνας, ο Οκτώβριος θα μείνει στην ιστορία του Πειραιά. Σήμερα είναι η γιορτή του ρεμπέτικου τραγουδιού, στις 22 Οκτωβρίου ανοίγει την αυλαία του το καλύτερο θέατρο της Ευρώπης, το Δημοτικό μας Θέατρο.

Έφυγα από την κεντρική πολιτική, παραιτήθηκα από όλα τα πολιτικά και κομματικά αξιώματα και είπα ότι το κόμμα μου πλέον είναι ο Πειραιάς. Ο Πειραιάς της λάμψης και του πολιτισμού. Ο Πειραιάς που έχει έναν ιστορικό ρόλο: να σηκώσει αναπτυξιακά ολόκληρη την Ελλάδα, να ξαναγίνει ο εαυτός του.

Σήμερα συναντιόμαστε με τον αυθεντικό Πειραιά.

Από τα βάθη της καρδιάς μου, να ευχαριστήσω τον Ρένο Χαραλαμπίδη που βοηθάει εθελοντικά, ως σημαιοφόρος του Πολιτισμού. Επίσης, να ευχαριστήσω τη Γιούλη Μπουρδάκου, την ακούραστη εθελόντρια. Χωρίς αυτήν, δεν θα είχαμε την εκδήλωση για το ρεμπέτικο.

Να είστε καλά. Καλή διασκέδαση».

Στο πλαίσιο της γιορτής, φωτογραφίες των τριών μεγάλων ρεμπετών Μάρκου Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη, κόσμησαν τα παλιά βαγόνια του τρένου.

Παρουσιάστηκαν επίσης, τα εξώφυλλα των πρώτων δίσκων που ηχογραφήθηκαν με την ετικέτα «ρεμπέτικο».

Συγκίνηση προκάλεσαν φωτογραφίες του Πειραιά εκείνης της εποχής, που προβλήθηκαν με σλάϊτς.

Στην «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά συμμετείχαν οι μουσικοί:

Μάριος Παπαδέας (σαντούρι, τραγούδι), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι), Κωστής Κωστάκης (κιθάρα).

Άντζελα Ορφανού (τραγούδι), Θοδωρής Λίζος (μπαγλαμάς, τραγούδι), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Χρήστος Πετεβής (βιολί).

Άλκης Μαύρος (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Στέφανος Μαγουλάς (μπουζούκι), Ανθούλα Μίχου (τραγούδι), Χρήστος Μανιφάβας (κιθάρα).

Νίκος Αθανασάκης (κιθάρα), Νίκος Αυγουστίδης (μπουζούκι, τραγούδι), Μάνος Κεχαγιάς (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Αρτέμης Δισκάκης (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι).

Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι), Μιχάλης Δήμας (μπουζούκι).

Ιφιγένεια Ιωάννου (τραγούδι), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα), Γιώργος Τσαλαμπούνης (κιθάρα).

Τη γιορτή παρουσίασε ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: Zougla

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *