Θα γίνουμε η χαμένη γενιά ή δύναμη αλλαγής της χώρας;

Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό αν αφαιρέσεις από τη συζήτηση την νεολαία…

Η νέα γενιά είναι απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια της εξέλιξης, της προόδου, της παραγωγικότητας, της δημιουργίας, αποτελεί την εγγύηση της ανατροπής, δίνει νόημα στην έννοια «κοινωνικός ιστός», εμπνέει και εμπνέεται από αξίες και ιδέες που μπορούν να συνεγείρουν ολόκληρη την κοινωνία και να διαμορφώσουν δυναμική αλλαγής. Είναι ικανή να δώσει παρατεταμένο αγώνα για τα οράματά της.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διαρκώς αυξανόμενη επίθεση στη γενιά μας, ιδίως μετά την εγκαθίδρυση του μνημονιακού-τροϊκανού καθεστώτος στην Ελλάδα της κρίσης. Σκοπός τους είναι να μείνουμε παραγκωνισμένοι, κατακερματισμένοι, άνεργοι, χωρίς μέλλον, νιώθοντας ανήμποροι, χωρίς ελπίδα, με την βαλίτσα στο χέρι έτοιμοι να μεταναστεύσουμε. Εν ολίγοις έξω από το παιχνίδι, χωρίς τους υλικούς και ιδεολογικούς όρους για να ορθώσουμε το ανάστημα και τη φωνή μας, να συμμετάσχουμε, να κινητοποιηθούμε.

Μα γιατί τόσο μίσος προς τη νέα γενιά θα αντιτείνει κάποιος; Οι εξεγέρσεις της νεολαίας σε όλο τον πλανήτη και την Ευρώπη, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των νέων στην Αραβική Άνοιξη, η παρουσία της νεολαίας στις πλατείες της Ισπανίας και της Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι οι νέοι άνθρωποι που ζούμε χωρίς ελπίδα και νιώθουμε να μας πετάνε στο περιθώριο, αντιδράμε και νικάμε. Από τους υποστηρικτές λοιπόν της διάλυσης, του ξεπουλήματος, της ταπείνωσης του λαού και της χώρας μας, από τους Μερκελιστές-μνημονιακούς κυβερνώντες, έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν ψηφιστεί πολλοί νόμοι, έχουν πέσει πολλά δακρυγόνα, έχουν ακόμα δολοφονηθεί και παιδιά εν ψυχρώ προκειμένου «το μωρό να μην ψηλώσει και να μην μιλήσει».

Αναγκαίο ένα συνεκτικό όραμα, μια κινούσα ιδέα!

Μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι σήμερα μπορούν να περιγράψουν πολύ καλύτερα το αίτημα για δημοκρατία. Πραγματική δημοκρατία, όχι κλεπτοκρατία ούτε μιντιοκρατία, δημοκρατία της έκφρασης και της συμμετοχής του λαού, δημοκρατία της συνευθύνης. Είναι αναγκαίο σήμερα να αλλάξει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, να αποφασίζει πιο άμεσα ο λαός, να γίνουν συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές σε αυτήν την κατεύθυνση. Το καταλαβαίνουμε, μάλλον, καλύτερα μετά από την εμφάνιση του κινήματος των πλατειών.

Η νεολαία σήμερα τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, της μίζας, της συνεννόησης πολιτικών-πλουσίων-μεγαλοκαναλαρχών. Θεωρεί ότι αποτελεί σαπίλα και πρέπει να σαρωθεί. Δεν θέλει ανάμιξη με αυτή την αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής, για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα. Δεν θέλει ένα κράτος χωρισμένο σε μπλε και πράσινους, με μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές κουμανταδόρους της πολιτικής ζωής.

Η νέα γενιά σήμερα θέλει να μείνει και να ζήσει με αξιοπρέπεια στην χώρα της. Χωρίς να αναγκάζεται να μεταναστεύει για το μέλλον της. Εκατοντάδες χιλιάδες νέων επιστημόνων εγκαταλείπουν την χώρα, όχι για να βρουν τον παράδεισο της καταξίωσης αλλά για να γλιτώσουν από την ανεργία. Αποτελεί “γενοκτονία” η ασφυξία των νέων και η ώθηση στην μετανάστευση, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, της οικονομίας, της δημιουργίας.

Χιλιάδες νέοι, σήμερα, θα γύριζαν πίσω αν υπήρχε η πραγματική πρόσκληση για μια ανοικοδόμηση της χώρας και του κράτους, αν σταματούσε η ανθρωπιστική κρίση, αν έμπαιναν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει.
Η νέα γενιά αντιλαμβάνεται την συμμετοχή και όχι την ανάθεση. Το καπέλωμα, οι αποφάσεις για εμένα-χωρίς εμένα, η παντελής έλλειψη ελέγχου των αποφάσεων που λαμβάνονται κεντρικά, συνιστούν απωθητικά στοιχεία για τους νέους.

Πραγματική δημοκρατία, αντισυστημικός αγώνας, μια χώρα που αλλάζει – σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, εργασία, παραγωγική ανασυγκρότηση, μια συνολική πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική διέξοδος από την κρίση και την κατάρρευση, ενεργητική στάση. Όλα αυτά αποτελούν αξίες που ανέδειξε η νεολαία και ο λαϊκός παράγοντας μέσα από τους αγώνες τους την τελευταία περίοδο.

Μένει λοιπόν η κινούσα ιδέα να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη ανατροπής. Δύναμη ανατροπής μπορεί να αποτελέσει μόνο η πραγματική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην υπόθεση της αλλαγής της χώρας, προϋπόθεση ο πολιτικός αγώνας, και το ανέβασμα του φρονήματος της κοινωνίας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αποτελεί το πρώτο, από τα πολλά, αναγκαία βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα αποτελέσει όχι τον τελικό στόχο αλλά την αρχή της ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από την πλευρά μου δηλώνω παρούσα στον αγώνα της γενιάς μου, στον αγώνα όλου του λαού.

Της Ισμήνης Αναγνωστάκι
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ρεθύμνης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *