«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα από ό,τι ήδη συμφωνήθηκε»

«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα από ό,τι ήδη συμφωνήθηκε, η οικονομία μας δεν αντέχει άλλη μετρολογία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην…

ομιλία του στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολύ διαφορετική εικόνα που υπήρχε για την Ελλάδα πέρσι τέτοια εποχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι πέρσι προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σήμερα προεξοφλούν την έξοδό της από την ύφεση».

«Δίνουμε τη μάχη της εξωστρέφειας για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα μας θεωρείτο παράγοντας αστάθειας στην ευρωζώνη και είναι σήμερα η μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. «Με την Κύπρο και το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Σαμαράς, «η Ελλάδα αποτελεί άξονα σταθερότητας και σταθεροποίησης» και διερωτήθηκε «Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό εάν είχαμε βγει από το ευρώ; αν είχαμε γίνει κράτος-παρίας;».

«Πέρσι σας υποσχέθηκα πως δεν θα βγούμε από το ευρώ και πως θα κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και υπολογίσιμη, φέτος σας λέω πως αποτρέψαμε την έξοδό της από την ευρωζώνη και πως η χώρα είναι πολύ πιο υπολογίσιμη στην περιοχή της», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε απολογισμό των κινήσεων της κυβέρνησης μιλώντας για χειροπιαστά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντας πως η φορολογία είναι δυσβάσταχτη αλλά σημειώνοντας πως είναι «μόνο για φέτος».

«Πετύχαμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε, λέγοντας πως «η χώρα στήνεται στα πόδια της».

«Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα. Τα σημάδια τα έχουν δει όλοι εκτός από κάποιους μέσα στην Ελλάδα. Αυτοί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι τα πράγματα άλλαξαν γιατί είναι κολλημένοι στο χθες. Πάμε καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι με την ανακεφαλαίωση η ρευστότητα θα επιστρέψει και τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξαγωγικούς φορείς.

«Αλλάζουν τα κριτήρια του Τειρεσία. Πενταπλασιάζεται το όριο των ακάλυπτων επιταγών και επιστρέφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα ξεχρεώνονται μέσα σε ένα χρόνο 8 δισεκατομμύρια περίπου. Αυτό δίνει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα και σταματά η γραφειοκρατεία», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «επαναστατικό τον επενδυτικό νόμο, τονίζοντας πως υποχρεώνει το κράτος να απαντήσει σε λίγο χρόνο για κάθε πρόταση επένδυσης. «Παραμερίζεται έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο που έδειχνε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θεσπίζεται μία απλή υπεύθυνη δήλωση. Πέρα από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία. Μπαίνει τέλος στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου και στη σπατάλη των ασφαλιστικών ταμείων», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του.

Η ομιλία του πρωθυπουργού συνεχίζεται.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *