Το αδυνάτισμα μπορεί να βλάψει τις σχέσεις

Γενικά, η απώλεια βάρους οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη και υγιη ζωή.

Όμως, μία νέα έρευνα από το North Carolina State University (NC) και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, δείχνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις το αδυνάτισμα μπορεί να βλάψει σοβαρά… τις ρομαντικές σχέσεις.

“Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξει ριζικά μια σχέση. Είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.” δήλωσε η Δρ Lynsey Romo, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο NC και πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 21 ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι, ο ένας από τους δύο είχε χάσει τουλάχιστον 27 κιλά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι 42 συμμετέχοντες -όλοι ενήλικες- ερωτήθηκαν σχετικά με το πώς αισθάνονταν σχετικά με την σχέση τους καθώς και το πως είχε επηρεαστεί από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο είχε σημειώσει μεγάλη απώλεια βάρους.

Αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η επικοινωνία σε όλα τα ζευγάρια είχε αλλάξει ριζικά.

«Τα άτομα που έχασαν βάρος ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν στον σύντροφο τους για θέματα υγίας, καθώς και να τον εμπνεύσει να ξεκινήσει ένα νέο, πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα ζευγάρια στα οποία οι δύο εταίροι ήταν δεκτικοί σε υγιείς αλλαγές ανέφεραν πιο θετικές αλληλεπίδρασεις και αυξημένη σωματική και συναισθηματική οικειότητα. ” δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι αυτό δεν συνέβη σε όλα τα ζευγάρια. Σε ορισμένα, ο σύντροφος δεν επιθυμούσε να χάσει βάρος και να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Στις περιπτώσεις αυτές, η σχέση του ζευγαριού χειροτέρευσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο λόγος πίσω από αυτήν την επιδείνωση είναι ένας από τους παρακάτω:

  • Τα άτομα που δεν έχασαν βάρος, ανέφεραν πως ένιωθαν αισθήματα ανασφάλειας από την απώλεια βάρους του συντρόφου τους.
  • Τα άτομα που δεν έχασαν βάρος είχαν κουραστεί από το διαρκές “πρήξιμο” ότι πρέπει να χάσουν βάρος

«Η μελέτη δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν από όσους βρίσκονται σε σχέση από το να χάσουν βάρος. Δείχνει όμως ότι το αδυνάτισμα μπορεί είτε να βελτιώσει είτε να χειροτερεύσει την σχέση στην οποία βρίσκονται”, δήλωσε η Romo και ολοκλήρωσε λέγοντας πως η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για να χάσει κάποιος βάρος χωρίς να διακυβεύσει την σχέση του.

πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *