«Τρέμουν τον κόσμο που ονειρεύεται κάτι έξω απ’ αυτούς»

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιταλός συγγραφέας, Ντάριο Φο, μιλά αποκλειστικά στο Crash

Άγγιξε το ζήτημα της πολιτικής ανυπακοής στο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», ενώ στον «Τυχαίο Θάνατο ενός Αναρχικού» πραγματεύθηκε πως η εξουσία στην πατρίδα του, την Ιταλία, χρησιμοποίησε τον «αναρχικό σιδηροδρομικό» Τζουζέπε Πινέλι ως εξιλαστήριο θύμα για να καταπνίξει το επαναστατικό κίνημα.

Όταν, λοιπόν, η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Νόμπελ, θα τον εξυμνούσε ως συγγραφέα που, γενικά, στο έργο του «μιμείται τους γελωτοποιούς του Μεσαίωνα στον τρόπο που στηλιτεύει την εξουσία και κρατά ψηλά την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων».

Γι’ αυτό και όταν, στις 26 Φεβρουαρίου, η ιταλική εφημερίδα «La Republica» ανέφερε πως ο Μπέπε Γκρίλο ετοιμάζεται να προτείνει για Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τον Ντάριο Φο, ένιωσαν τουλάχιστον αμήχανοι εκείνοι που αρέσκονται στις «κατεστημένες» δομές εξουσίας.

Αν και βομβαρδίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ, ο 87χρονος πλέον Ντάριο Φο, δεν ανοίγει τα χαρτιά του. στέκεται, όμως, στο πλευρό του Μπέπε Γκρίλο, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνει με αποκλειστική του συνέντευξη στο περιοδικό «Crash».

«Η Ιταλία είναι μέσα στα σκατά μέχρι το λαιμό όσον αφορά στη διαφθορά και ο Μπέπε είναι ο μόνος που διαρκώς φώναζε κι έκανε σαματά γι’ αυτή την κατάσταση», είχε πει στη «Republica», «Γι’ αυτό το λόγο στηρίζω το επαναστατικό Κίνημα των 5 Αστεριών του Μπέπε Γκρίλο που ανέτρεψε τις πολιτικές ισορροπίες στην Ιταλία», αναφέρει το «CRASH».

«Πρέπει να φύγει και να έρθουν καινούργιες δυνάμεις που να ανοίξουν μια νέα προοπτική για τη χώρα», συμπληρώνει.

-Ποια θα είναι η τύχη της Ιταλίας μετεκλογικά;
«Αυτή δεν την ξέρουν ούτε οι επαγγελματίες πολιτικοί μας! Πού να την ξέρει ένας θεατρίνος! Η Ιταλία που με ενδιαφέρει εμένα πάει πολύ άσχημα, γιατί πέρα από την καταστροφή της κοινωνίας προσπαθούν να της επιβάλλουν μια πολύ συντηρητική στροφή. Το “Κίνημα 5 Αστεριών” αποτελεί μια προοπτική αλλαγής, γιατί δεν θα μας σώσει η διεφθαρμένη τάξη των πολιτικών που μας οδήγησε σε νέα ρεκόρ ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης. (…) Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν πια τον κόσμο. Τρέμουν τον κόσμο που λέει “φθάνει πια” και ονειρεύεται κάτι έξω απ’ αυτούς».

-Πρόσφατα υπερασπιστήκατε το «λαϊκισμό» για τον οποίο κατηγορείται ο Γκρίλο, προσφέροντας μια νέα εκδοχή του…
«Ασφαλώς, γιατί, σύμφωνα με το λεξικό “ποπουλίστα”, δηλαδή “λαϊκιστής”, είναι αυτός που βοηθάει το λαό να ξεφύγει από την εξουσία αυτών που τον εξουσιάζουν και τον εκμεταλλεύονται. Μια έννοια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρνητική έννοια του δημαγωγού. Αντίθετα, οι δημαγωγοί προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο για να αποκτήσουν κέρδη και προνόμια. (…) Η πολιτική έχει γεμίσει από δημαγωγούς, ενώ υπάρχουν λίγοι με την έννοια του “ποπουλίστα” που υποστηρίζω. Σήμερα όλο το κατεστημένο επιτίθεται στον Γκρίλο και το περίφημο κίνημά του… (…)».

-Ο Γκρίλο θέλει να επιβάλει μια σκληρή πειθαρχία στους βουλευτές του. Σας φαίνεται σωστό;
«Στην ουσία ο Γκρίλο προσπαθεί να αποτρέψει τη διαφθορά. Στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι έφθασε να πληρώνει εκατομμύρια σε βουλευτές και γερουσιαστές για να αλλάξουν στάση. Δεν το λέει ο Ντάριο Φο… Το λένε οι δικαστικοί που ανέλαβαν την υπόθεση της διαφθοράς των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. (…)».

-Ο Γκρίλο και το «Κ5Α» θα σας προτείνουν τελικά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάιο;
«Αυτά είναι ανοησίες. Εγώ είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να αναλάβω ένα τέτοιο αξίωμα και έχω πάρα πολλά άλλα πράγματα να κάνω. Θα ήθελα όμως να έβλεπα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα άτομο σαν τον Κάρλο Πετρίνι, που το 1986 δημιούργησε το σύλλογο Slow Food».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *