Ξεχείλισε το γάλα της οργής

Nέα ευρεία σύσκεψη των κτηνοτρόφων σήμερα στη Λάρισα, για το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Την κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε οι κτηνοτρόφοι εντείνουν τις πιέσεις και συνασπίζονται ώστε να μην περάσει η ρύθμιση, που, όπως λένε, θα δώσει τη χαριστική βολή στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο…

Οι αγελαδοτρόφοι, παραγωγοί γάλακτος, μέσα σε λίγα χρόνια, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει, έχουν πληγεί τα μέγιστα. Πέρα από την παλαιότερη ποσόστωση, ζουν σε κατάσταση ασφυξίας από την άνοδο των τιμών των…
αγροτικών εφοδίων κι από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα «σκασίματα» στον κλάδο ή τις απανωτές χαλαρές πληρωμές, όποτε και άμα.

Τώρα σκέφτονται ότι θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τις αθρόες εισαγωγές, που θα τους καθιστούν μη ανταγωνιστικούς στην αγορά, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες και τα σουπερμάρκετ θα πιέζουν κι άλλο για χαμηλές τιμές.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, διά του προέδρου του Τάκη Πεβερέτου, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και συζητά σήμερα εκ νέου στα γραφεία του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στη Λάρισα μαζί με εκπροσώπους της φυλής Χολστάιν, για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα πάρουν.

Η ιστορία του γάλακτος εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στην ύπαιθρο, αφού οι κτηνοτρόφοι πιέζουν και τους τοπικούς τους βουλευτές και το θεωρούν casus belli.

Σε ό,τι αφορά το γάλα 1-2 ημερών, θεωρούν προσχηματικά όλα αυτά. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής ΑΠΘ Ανδρέας Ιωσήφ Γεωργούδης, όποιο γάλα διαρκεί 1-2 ημέρες διαρκεί και 5, αφού ακολουθείται η ίδια διαδικασία της χαμηλής παστερίωσης. Εξάλλου, όπως λένε, η συλλογή κι επεξεργασία γάλακτος από απομακρυσμένες μονάδες της ελληνικής υπαίθρου δεν είναι εύκολη, όπως είναι στις μεγάλες πεδιάδες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι περισσότερες και μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής γάλακτος είναι μακριά από την Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν υπάρξει τέτοιου είδους γάλα 1-2 ημερών, για πόσο κόσμο θα φτάνει; Μικρές μονάδες υπάρχουν στην Πελοπόννησο, ενώ ως επί το πλείστον οι μεγάλες μονάδες είναι στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *