Πήρε φωτιά η Μεσόγειος…

Πήρε κυριολεκτικά «φωτιά» η ανατολική Μεσόγειος θάλασσα!
Δυο αιγυπτιακές στρατιές έχουν «περικυκλώσει» το Σινά
Ο αιγυπτιακός στόλος απλώθηκε και αυτός στην ανατολική Μεσόγειο
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τις 11 Οκτωβρίου , ο αιγυπτιακός στρατός λόγω της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Badr 2014», που διεξάγεται από 11 Οκτ. έως 06 Νοε 2014, αποτελώντας την μεγαλύτερη αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση από το 1996. Μάλιστα σύμφωνα με γνωστή εφημερίδα , φέτος το ποσοστό επάνδρωσης του στρατιωτικού προσωπικού είναι διπλάσιο. Υπολογίζεται ότι δύο πλήρως επανδρωμένες στρατιές έχουν περικυκλώσει το Σινά .
Όπως γράψαμε στο pentapostagma.gr, και διαφαίνεται στον «ορίζοντα», θερμαίνεται εκ νέου η κατάσταση στην Κύπρο(Δες εδώ: Το «Χιλιάρμενο» στις ακτές της Κύπρου ) και στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις. Εκτός του ρωσικού στόλου που κατεβαίνει στην περιοχή» και των ισραηλινών , τώρα και οι αιγύπτιοι, «απλώσανε» στην δική τους πλευρά της μεσογείου ,σχεδόν το σύνολο του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού συμπεριλαμβανομένου του στόλου υποβρυχίων, εισερχόμενοι και αυτοί στο παιχνίδι δυναμικά. Μόνο το δικό μας πολεμικό ναυτικό «απουσιάζει» για να κλείσει το «καρέ» θα λέγαμε.
«Το μέγεθος των δυνάμεων που συμμετέχουν «δεν στρέφεται», εναντίον κανενός κόμματος ή οποιασδήποτε εκδήλωσης» , δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Σαμίρ, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, προσπαθώντας να κατευνάσει τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Προφανώς τον αιγύπτιο αξιωματικό δεν τον ενδιαφέρει «τι θα πει» η Τουρκία.
«Ο κύριος στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η προστασία των εθνικών στόχων και η επίτευξη της αποτροπής για όλες τις πιθανές απειλές με τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας μάχης»πρόσθεσε ο Samir .
Οι διακλαδικές ασκήσεις επικεντρώνονται σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα στην αντιμετώπιση εχθρικών επιθέσεων, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες κινητοποίησης των δυνάμεων ταχείας επέμβασης , για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής και την υλοποίηση αεροπορικών επιθέσεων σε όλα τα στάδια του στρατιωτικού ελιγμού», πρόσθεσε.
Οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν ως στόχο να απειλήσουν την μουσουλμανική αδελφότητα , και αυτή η άσκηση είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα, τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό Hayat TV, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Sameh Seif al-Yazal, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
«Το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με αντιτορπιλικά, φρεγάτες , και πυραυλακάτους, πραγματοποιώντας εκτοξεύσεις πυραύλων. Επίσης συμμετάσχει το σύνολο των αιγυπτιακών υποβρυχίων , που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και μοίρες της αιγυπτιακής αεροπορίας, με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών , επιθετικών ελικοπτέρων και σταθμών ραντάρ», δήλωσε ο Σαμίρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις δεν θα επηρεάσουν την εξασφάλιση των συνόρων ή τις «αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» στο Βόρειο Σινά.
Συμμετέχουν σχηματισμοί πεζικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού με όλες τις δυνάμεις τους, καθώς και το σώμα ταχείας επέμβασης, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις και τους αλεξιπτωτιστές, συνέχισε ο ίδιος.
Επισημαίνουμε ενδεικτικά ότι στην ίδια άσκηση το μακρινό 1996 , η 2η και 3η στρατιές, πέρασαν στη διώρυγα του Σουέζ, με περισσότερο από το 50 τοις εκατό του εξοπλισμού τους και μετακινήθηκαν στην χερσόνησο του Σινά μέσα σε έξι ώρες, φθάνοντας σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού των 11 λεπτών, χρησιμοποιώντας το Ισραήλ ως «εικονικό εχθρό».
Επισημαίνουμε πρώτοι εδώ στο pentapostagma.gr, ότι και με την συμμετοχή του αιγυπτιακού στρατού και κυρίως του ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, όντως έχουμε χιλιάρμενο έξω από την Κύπρο μας. Οι Αιγύπτιοι συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στην διαφύλαξη των δικών τους ενεργειακών κοιτασμάτων , αποστέλλοντας όμως στην Άγκυρα , με την οποία σημειωτέον βρίσκονται σε μεγάλη κόντρα , «μήνυμα-αποτροπής » των όποιων άνομων σχεδίων έχει στην περιοχή. Επίσης στέκονται αρωγοί στην κυπριακή δημοκρατία μετά την πρόσφατη συμφωνία τους στον ενεργειακό τομέα.
Επίσης με τις δύο στρατιές ανεπτυγμένες στο Σινά επιχειρουν τάχιστα να περικυκλώσουν αρχικά, και στην συνέχεια εξουδετερώσουν τους ισλαμικούς θύλακες στην περιοχή, για να μην ενωθούν «τυχόν» τζιχαντιστές, από Συρία και Ιράκ. Η Τουρκία πιθανότατα για πρώτη φορά, έχει να αντιμετωπίσει τόσους πολλούς εχθρούς, στην ανατολική Μεσόγειο, καταδεικνύοντας επίσης πόσο σημαντικά σε μέγεθος είναι τα κοιτάσματα στην περιοχή, και πόση σημασία επιδεικνύεται από όλους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *