Ερχεται αύριο παρέμβαση των Αμερικανών υπέρ της Ελλάδας

Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει πως κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 στη Δρέσδη οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την άποψη του Ελληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη ότι έπειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια νέα συμφωνία για περισσότερη ανάπτυξη.

«Για να σωθεί η Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις», γράφει, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δίκιο. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η Γερμανία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα της Ευρωζώνης που διαθέτει αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά μέτρα στήριξης σε μεγάλη κλίμακα. Γι’ αυτό τώρα το Βερολίνο πρέπει να κάνει επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7 που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη στις 27-29 Μαΐου. Η ομάδα των G7 αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας) και στις συνεδριάσεις της μετέχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Ουάσιγκτον επικρίνει τη στάση της Γερμανίας

Η Ουάσιγκτον επικρίνει εδώ και καιρό τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την κρίση και, κατά τη γνώμη των Αμερικανών, γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι Γερμανοί, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung.

Πριν από πέντε χρόνια, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του στο Βερολίνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του είχε ζητήσει να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γερμανία θα έπρεπε, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, να πάψει να επιβάλλει στις άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας και ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Κόντρα Μέρκελ-Σόιμπλε για το… μέλλον της Ελλάδας

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε βλέπουν διαφορετικά την κατάσταση. Η Μέρκελ εξακολουθεί να λέει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «μια νέα κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρώπη». Στην πράξη, η οικονομική πολιτική του Σόιμπλε είναι επιτυχής, ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα κράτη.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, είναι να μη λαμβάνονται απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά αυξανόμενα έσοδα που να βασίζονται στην ανάπτυξη. Αυτά λείπουν από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Αν το Βερολίνο έδινε στις επιχειρήσεις και τις χρηματαγορές περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις, θα επωφελείτο ολόκληρη η γερμανική οικονομία. Και αυτό επειδή είναι τόσο μεγάλη και συνδεδεμένη με τη διεθνή οικονομία, που αυτό θα βοηθήσει τόσο την Ευρώπη όσο και τον κόσμο. Το Βερολίνο πρέπει να υποστηρίξει τις κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και οι δύο είναι πολύ μικρές για τα διεθνή μέτρα, υπογραμμίζει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Γιατί το Νew Deal για την Ευρώπη εξαρτάται από τη Γερμανία

Αν θα υπάρξει στην Ευρώπη ένα New Deal, εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος του. Όμως για όσο διάστημα ο Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα δώσει χρήματα σε ελληνικά σχέδια, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά απαιτούν μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη, η Ελλάδα πρέπει, και εδώ έχουν δίκιο οι Αμερικανοί, συνεχίζει το άρθρο, να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Κυρίως για πολιτικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Οι πιστωτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα και για μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανάπτυξη, καταλήγει η εφημερίδα.

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου για παρέμβαση Λιού

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως υπάρχει συνεννόηση για να τεθεί το θέμα στη σύνοδο των G7, αλλά διαψεύδουν την ύπαρξη τηλεγραφήματος για τις προθέσεις Λαγκάρντ.
Με βάση την απόρρητη ενημέρωση που είχε το Μαξίμου από ελληνικές διπλωματικές πηγές ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού πείστηκε μετά την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί φέρονται να ενημέρωσαν το Μαξίμου με εμπιστευτικό τηλεγράφημα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, προτίθεται να συνεισφέρει στο μέτρο που της είναι επιτρεπτό σε θετική κατάληξη.
Παράλληλα οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει τις προτάσεις της πριν από τη σύνοδο των G7, προκειμένου να διευκολύνει αυτή την πρωτοβουλία από πλευράς ΗΠΑ.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το δημοσίευμα, αποδέχονται ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε η πρόθεση του κ. Λιού να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7 στο Βερολίνο την προσεχή Τετάρτη, αλλά διαψεύδουν την ύπαρξη τηλεγραφήματος που να γνωστοποιεί την πρόθεση της Λαγκάρντ να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, για μια επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Το επίσημο πρόγραμμα των G7

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *