Η λέξη kul είναι τουρκική και σημαίνει δούλος ή σκλάβος. Την θλιβερή ανάμνηση αυτής της λέξης την κληρονομήσαμε από την μαύρη περίοδο της…
οθωμανικής κατοχής με το γνωστό σημερινό επώνυμο, Κούλογλου, που σημαίνει ο «γιος του σκλάβου». Οι Οθωμανοί είχαν καθιερώσει τα σκλαβοπάζαρα και είχαν θεσμοθετήσει την δουλεία στην αυτοκρατορία τους, μια αυτοκρατορία όπου άκμαζε η δουλοκρατεία και το εμπόριο λευκής σαρκός. Φαίνεται πως και σήμερα, η σύγχρονη Τουρκία δεν έχει ξεχάσει την δουλεία και ακόμα στον εικοστό πρώτο αιώνα η δουλοκρατία ζει και βασιλεύει στην γειτονική Τουρκία.
Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, η οποία επικαλείται σχετική έρευνα του γνωστού γερμανικού καναλιού, Deutsche Welle, στην Τουρκία ακμάζει η σύγχρονη δουλεία, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται και με την «κάλυψη» των υποχρεωτικών γάμων, όπου ο αφέντης έχει σαν δούλες του τρεις έως δέκα γυναίκες, τις οποίες ή νοικιάζει με ακριβό αντίτιμο, ή ακόμα και της πουλά σε πολύ υψηλές τιμές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο η Τουρκία καταλαμβάνει πολύ υψηλή θέση σε σύγχρονο αριθμό δούλων. Ο συνολικός επίσημος αριθμός των δούλων στην σύγχρονη Τουρκία, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, υπολογίζεται στους 185.500 χιλιάδες, αριθμός που αναδεικνύει την Τουρκία σαν πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια σε αριθμό δούλων. Ιδιαίτερο θλιβερό εδώ είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αυτών των δούλων είναι ανήλικα παιδιά, που τα εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τα αφεντικά τους, δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ενώ παράλληλα οργιάζει και το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Άλλες χώρες όπου οργιάζει η δουλεία, όπως αναφέρουν τα στοιχειά του γερμανικού καναλιού, είναι η Ινδία, η Κίνα το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Μπαγκλαντές. Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν ως ένα βαθμό και την προέλευση του μεγαλύτερου αριθμού των λαθρομεταναστών που καταφεύγουν κυνηγημένοι από το δουλεμπόριο των χωρών αυτών προς την Δύση για καλύτερη τύχη, και καθ’ οδό γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από του εμπόρους λαθρομεταναστών, κυρίως Τούρκους μαφιόζους οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια από αυτό το άθλιο εμπόριο ανθρωπίνων ψυχών.
Ένα άλλο επίσης θλιβερό στοιχείο είναι πως την κατάσταση αυτή ευνοούν και οι θρησκευτικές παραδόσεις των ασιατικών χωρών, καθώς και το Ισλάμ και πολύ περισσότερο οι θρησκείες των Ινδιών, δεν κάνουν λόγο για απαγόρευση της δουλείας, ενώ ο χριστιανισμός από την πρώτη περίοδο της εμφάνισης του καταπολέμησε με σθένος αυτόν τον βάρβαρο και απάνθρωπο θεσμό, ο οποίος σημειωτέον είχε ακμάσει και στην αρχαία εποχή, όπου την περίοδο της ειδωλολατρίας η δουλεία ήταν ένας βασικός θεσμός των αρχαίων.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Use Facebook to Comment on this Post