Οδεύει σε διπλασιασμό η συμμετοχή των ασθενών στα νοσήλεια!

Την ώρα που οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με νέες περικοπές και φόρους, μετά τα νέα μέτρα θα μειωθούν και οι παροχές στην…

υγεία. Μεταξύ άλλων ζητούν μείωση επιδομάτων και αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων.
Πρόοδο διέκριναν οι τροικανοί, στην σημερινή τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό υγείας, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου οικονομικών. Παρόλο αυτά θα μας επιβάλλουν περικοπές 950 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Αντρέας Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς παρουσίασαν στην τρόικα τις περικοπές στην υγεία.
Αποφασίστηκε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν διπλάσια συμμετοχή. Από 15% θα αυξηθεί στο 30% η συμμετοχή στις ιδιωτικές κλινικές και τα θεραπευτήρια, ενώ νέα λίστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην τρόικα.
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει σε τρία μέτρα από αυτά που έχει ζητήσει η τρόικα.
Τα μέτρα αυτά είναι:Η έκδοση νέου δελτίου φαρμάκων, πιθανά και μέσα στην εβδομάδα. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται να υπάρξει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο μέτρο που φέρεται να συμφώνησαν είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Σε αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να έχει “κλείσει” το ποσό.
Το τρίτο μέτρο που φέρεται να συμφώνησαν είναι ο διπλασιασμός της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 ευρώ στα 24 ευρώ το μήνα.
Σε άλλα τρία μέτρα δεν έχουν συμφωνήσει και μάλλον αποτελούν και θέματα τριβής.
Για παράδειγμα, η Τρόικα επιμένει να αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία στην συνταγή του γιατρού. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να υπάρχει και πρόταση εμπορικής ονομασίας, την οποία να έχει ο ασθενής και ο φαρμακοποιός την ευχέρεια να ακολουθήσει ή να απορρίψει.
Επίσης η τρόικα επιμένει και στις αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (π.χ. περικοπές βοηθημάτων), αλλά και στις περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, λειτουργικές και άλλες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *